objavljeno 27.01.2024. 12:01:00
SAVJETI

Kako podići vašu razinu serotonina i biti sretan

Da, mnogi od nas su sretni nakon što pojedu obrok, ali postoje posebne namirnice koje utječu na podizanje hormona sreće i automatski se osjećamo bolje

Evo što bi trebali jesti
Evo što bi trebali jesti (Arhiva)

Vrijeme je da malo podizate svoje raspoloženje da budete sretni, jasno. Stoga, treba znati da na takve stvari utječu različiti faktori, uključujući i hranu koju jedemo.

Ukratko, da, mnogi od nas su sretni nakon što pojedu obrok, ali postoje posebne namirnice koje utječu na podizanje hormona sreće i automatski se osjećamo bolje. To su namirnice koje se ionako često konzumiraju, pa vam ih neće biti problem možda jesti još i više nego prije.

Banane - banane su prepune dobrih i hranjivih tvari, poput triptofana i aminokiselina, koje utječu na podizanje razine serotonina. Zahvaljujući ovim dobrobitima, banane mogu poboljšati raspoloženje, pa čak i umanjiti simptome depresije, prenosi Health Shot. 

Bobičasto voće - bobičasto voće bogato je antioksidansima koji se bore protiv oksidativnog stresa i upale, što u konačnici može doprinijeti promjeni raspoloženja na bolje. Osim antioksidansa, sadrže i vitamin C koji podupire proizvodnju dopamina. 

Lisnato zeleno povrće - špinat, kelj, blitva i drugo lisnato povrće sadrže folat, vitamin B ključan za sintezu serotonina i dopamina, koji izravno utječu na poboljšanje raspoloženja i osjećaj sreće. Česta konzumacija zelenog lisnatog povrća može utjecati i na smanjenje razine stresa, prenosi Health Shot.

Masna riba - masne ribe poput lososa i pastrve bogate su omega-3 masnim kiselinama koje povećavaju razinu serotonina i dopamina. Povećavanje razine ovih hormona pomaže u promicanju općenito boljeg raspoloženja. Zdrave masti u ovim ukusnim ribama važne su za optimalan rad mozga.

Orašasti plodovi i sjemenke - orašasti plodovi i sjemenke, poput badema, oraha i sjemenki suncokreta, prepuni su esencijalnih nutrijenata. Poznati su po tome što sadrže magnezij, mineral koji podržava proizvodnju dopamina. 

Probiotici - ponekad ne razmišljamo koliko zdravlje crijeva može utjecati na raspoloženje. Hrana bogata probioticima, poput jogurta i fermentirane hrane, utječe na poboljšani rad i zdravlje crijeva, što može utjecati na bolje raspoloženje i sreću. 

Tamna čokolada - činjenica da nas čokolada čini sretnima možda neće iznenaditi nikoga, ali tamna čokolada posebno podiže raspoloženje. Uživanje u ovoj poslastici može potaknuti oslobađanje endorfina, prirodnih podizača raspoloženja u tijelu. Osim toga, tamna čokolada sadrži spojeve koji povećavaju razinu serotonina, pridonoseći osjećaju sreće.

27.01.2024. 12:01:00
http://m.metro-portal.hr/kako-podici-vasu-razinu-serotonina-i-biti-sretan/145500/