objavljeno 23.11.2020. 15:01:00
SAVJETI

Kako ostati zimi u formi?

Tijelo tijekom zimskih mjeseci traži masniju hranu, više ugljikohidrata te u slučaju slabijeg kretanja sve skupa može izazvati poprilično negativne posljedice

Zimi smo lijeni...
Zimi smo lijeni... (Arhiva)

Zimi se naše tijelo mijenja jer su dani kraći, organizam samim time usporeniji pa se osjećaju posljedice na metabolizam, raspoloženje i u konačnici - prehrambene navike.

Tijelo tijekom zimskih mjeseci traži masniju hranu, više ugljikohidrata te u slučaju slabijeg kretanja sve skupa može izazvati poprilično negativne posljedice. Upravo zato bitno je na adekvatan način prilagoditi prehranu godišnjem dobu.

I, naravno, postoje jasne smjernice što jesti zimi, a da si pritom učinimo pozitivne stvari za tijelo. Naravno, uz prehranu, bitno je biti i tjelesno aktivan u što većoj mjeri.

Crveno meso, kelj, zelena salata, kupus - bogati su željezom, kojeg zimi tijelo treba više no inače za jačanje imuniteta.

Čaj s medom, limunom ili malo ruma te puno vode - ubrzava metabolizam, "čisti" ga i hrani potrebnim vitaminima.

Riba, jaja, sir - zimi smo umorniji, a ribe, jaja, sir, mlijeko... pomažu hraniti organizam vitaminom B12, koji pomaže da se osjećamo odmornije i svježije.

Špinat - bogat je cinkom i samim time sjajan u obrani protiv raznih virusa i prehlada koje prijete tijekom zime.

Žitarice - kaše sastavljene od žitarica, u prvom redu, heljde i zobi, trebale bi biti neizostavne zimi. Bogate su vlaknima, vitaminima B1 i B2, brojnim mineralima poput magnezija, željeza, cinka i fosfora, lako su probavljive i niskokalorične.

Sve u svemu, prilagodite prehranu...

23.11.2020. 15:01:00
http://m.metro-portal.hr/kako-ostati-zimi-u-formi/128808/