objavljeno 11.04.2012. 22:28:11
UBLAŽAVANJE ALKOHOLNIH NUSPOJAVA

Kako obuzdati mamurluk na prirodan način

Lijeka za mamurluk nažalost još uvijek nema, no postoje prirodne namirnice koje mogu ublažiti sinoćnje pretjerivanje sa gemištom

Fotografija vijesti

Proljeće je stiglo, a to znači da je sve više lijepih, toplih dana idealnih za druženje s prijateljima u prirodi uz roštilj i dobru kapljicu. Opuštena atmosfera, dobro društvo i velike količine alkohola idealni su uvjeti za često podizanje čašice kako bi se nazdravilo mesaru na dobrim ćevapima, Darkovim od dima sa roštilja crvenim očima, Štefovom zdravlju da poživi kako bi mogao i dalje praviti sjajno vino, te nezaobilaznom miru u svijetu.

Postoji puno razloga (isprika) za zdravicu, no u tim trenucima općeg veselja uopće se ne razmišlja o posljedicama alkohola - opakom mamurluku koje će obilježiti cijeli sutrašnji dan.

Iako lijeka protiv mamurluka nema, svi preparati koji tvrde suprotno su besramna laž, u prirodi se mogu pronaći "sedativi za mamurluk", namirnice koje će nam pomoći da se osjećamo malo bolje.

Banane - Za normalno funkcioniranje tijela potrebni su elektroliti, a banane su krcate tim esencijalnim mineralima. Elektroliti se iz tijela izbacuju znojem i urinom, a svi znamo kako pretjerivanje sa alkoholom utječe na odlaske u zahod. Konzumacijom banana u "jutro poslije" obnovit će zalihe magnezija i kalija koje smo izgubili učestalim uriniranjem.

Jaja - Bogata su bjelančevinama koje, pak, potiču proizvodnju serotonina, hormona sreće koji bi nas mogao malo oraspoložiti. Jaja također sadrže aminokiselinu cistein koja se u tijelu pretvara u glutation, snažni antioksidans koji može izbaciti sve toksine koje smo tako revno ubacivali u sebe noć prije.

Đumbir - Neki ga izbjegavaju zbog specifičnog i snažnog okusa, no brojna istraživanja su pokazala da đumbir može smanjiti glavobolju i bol u želucu, glavne nuspojave večeri u kojoj je alkohol tekao u potocima.

Šparoge - Studija iz 2009. godine pokazala je da minerali, aminokiseline i vitamini iz šparoga mogu ublažiti mamurnost, a pritom štite jetru od toksina iz alkohola.

Losos - Vitamin B6 i omega-3 nezasićene masne kiseline iz lososa mogu nam popraviti raspoloženje dok suzbijaju ubitačnu glavobolju i preosjetljivi želudac.

Med - Nakon što na jedvite jade ujutro, oko pola 12, otvorite oči pojedite nekoliko žlica meda. Naime, fruktoza iz meda pomoći će tijelu da brže metabolizira ostatke alkohola, a ujedno ćete obnoviti zalihe kalija.

Vruća pileća juha - Svatko tko je bio barem jednom u životu mamuran spoznao je žudnju za juhom i gađenje naspram krutoj hrani. Konzumacijom pileće juhe nadomjestit ćemo izgubljenu tekućinu i elektrolite, sol i kalij.

Slanina - Nemojte odmah navaliti na masnu hranu jer vam želudac neće biti previše zahvalan, dapače teška hrana bi vam mogla ugovoriti sastanak sa wc školjkom. No, slanina je iznimka jer obiluje aminokiselinama koje se u mozgu ponašaju poput neurotransmitera, onih koje ste sinoć utopili u alkoholu.

Uz gore navedene metode za ublažavanje mamurluka, obavezno morate piti što više obične vode. Kao što znate, najčešći uzrok većini simptoma mamurluka je dehidracija i vrlo je važno da u što kraćem roku nadomjestite izgubljenu tekućinu.

11.04.2012. 22:28:11
http://m.metro-portal.hr/kako-obuzdati-mamurluk-na-prirodan-nacin/69966/