objavljeno 23.03.2020. 09:01:00
SAVJETI

Kako nam misli mogu sačuvati psihičko zdravlje?

Pozitivne misli su ključ jačanja psihičkog zdravlja te bismo pažnju trebali usmjeravati s onog što je loše i krivo, na bilo što pozitivno u našoj okolini

Ne treba vam terapija, već pozitiva
Ne treba vam terapija, već pozitiva (Arhiva)

Poruke i misli koje si usmjerujemo svaki dan imaju ogromnu moć te veoma utječu na naše psihičko zdravlje. Ono što si konstantno ponavljamo na kraju postane "istina", iako to možda i nije.

Nećemo se osjećati dobro iznova si govoreći kako smo u određenoj situaciji bespomoćni i bez ikakvog rješenja. Pozitivne misli su ključ jačanja psihičkog zdravlja te bismo pažnju trebali usmjeravati s onog što je loše i krivo, na bilo što pozitivno u našoj okolini.

Profesorica psihologije Barbara Fredrickson sa Sveučilišta u Chapel Hillu zaključila je kako pozitivnost pomaže u širenju ideja o mogućim akcijama, otvarajući u širem rasponu našu svijest o mislima i akcijama, nego što je to uobičajeno. 

U nastavku vam donosimo nekoliko poruka koje bi si svatko od nas trebao iznova i iznova ponavljati.

Izazovi su prilike - život nije uvijek lagan i fer, no svatko ima pravo izabrati način na koji će se nositi s određenim izazovom. Osobe stabilnog psihičkog stanja uvijek će pokušati pronaći rješenje problema te će izolirati strah od moguće kontrole nad isprobavanjem novih stvari. Izlazak iz komfort zone je ono što nam pomaže da odrastamo, a prilike su često skrivene u novim izazovima. 

Ljudski je griješiti - pogreška nije razlog za odustajanje, već je prilika za učenje i ponovno pokušavanje. Spremnost za priznavanje i rješavanje problema, znak je jačine.

Uspjeh dolazi iz rada - "Dobar osjećaj proizlazi iz činjenja dobrih stvari", teza koja je već nekoliko puta zaista i znanstveno povrđena. Pozitivno samopouzdanje je ishod, a ne preduvjet uspješnosti u školi, na poslu, u vezama, sportu... Svatko od nas ima izbor - čekati da sreća sama dođe ili učiniti stvar za koju znamo da će nam pomoći postati boljima. 

 

23.03.2020. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/kako-nam-misli-mogu-sacuvati-psihicko-zdravlje/124533/