objavljeno 30.10.2009. 18:56:50
ništa drastično

Kako najlakše izgubiti 10 kg u godinu dana

Pogledajte savjete kako se samo jednom malom promjenom u prehrani možete riješiti 200 kalorija dnevno

(Dreamstime)

Stručnjaci u časopisu The Nutritionist savjetuju kako možete lako izgubiti suvišne kilograme. Ako u svoj jelovnik uvedete samo jedan od sljedećih savjeta, uštedjet ćete 200 kalorija dnevno, a u godinu dana na vagi će biti 10 kilograma manje:

Jogurt umjesto majoneze

Ako koristite i majonezu light, ona i dalje ima minimalno tri puta veću energetsku vrijednost od običnog jogurta, dakle bolje je da u salatu stavite jogurt umjesto majoneze. Ne morate se bojati ovog nadomjestka - jogurt ima slične sastojke, ali manje kalorija i masti.

Izbjegavajte sir

Samo dvije šnite sira u sendviču povisuju njegovu energetsku vrijednost za više od 200 kalorija. Zato umjesto sira u sendvič stavite neko povrće. Ako volite eksperimentirati s novim okusima, pokušajte i s voćem, na primjer, s kriškom jabuke ili kruške.

Napravite zdravi shake

Volite kremaste koktele od voća ali čini vam se da su oni u fast food restoranima prekalorični? To je istina, jedan mali shake sadrži čak 420 kalorija. Ali umjesto toga napravite ga sami: pomiješajte šalicu polumasnog mlijeka sa šalicom smrznutih nezašećerenih jagoda i dobit ćete ukusan napitak sa samo 170 kalorija.

Puuuno vode

Mnogi zaboravljaju da se broje i kalorije unešene tekućinama, dakle, važno je paziti i što pijemo. Prednost svakako imaju pića s najnižom energetskom vrijednosti, ali najbolja je ipak obična voda koja će vam uštedjeti minimalno 200 kalorija dnevno, a i najbolja je za žeđ od bilo kojeg drugog pića.

Domaće kokice

Svoje zdrave kokice napravite tako da kupite obične bez ikakve arome i začina, ubacite ih u mikrovalnu i potom sami odaberete i dodate okus koji volite: češnjak, morsku sol, šećer s cimetom ili nešto drugo. Sve i kad ih zasolite, imat će manje kalorija od kokica koje možete kupiti na štandu ili u kinu.

Kuhajte na pari

Isplati se uložiti u posuđe u kojem se kuha samo na pari. Ako još lonac ima nekoliko katova, možete cijeli obrok pripremiti odjednom. Ako meso, primjerice, pečete u pećnici ili pržite na tavi, jelu ćete sami dodati nepotrebne kalorije, što se neće dogoditi ako kuhate na pari. Okus će i dalje biti dobar, a uštedjet ćete i vrijeme.

Espresso vs. kava s mlijekom

Umjesto kave s mlijekom bolje je popiti takozvanu američku kavu. To je klasični espresso, ali u njega se umjesto mlijeka još dodaje voda. Mala šalica takve kave ima samo 10 kalorija, dok mlijeko u kavi ima čak 180 kalorija! U kafiću je bolje piti kavu bez šećera jer te dvije male vrećice dodaju još 30 kalorija.

30.10.2009. 18:56:50
http://m.metro-portal.hr/kako-najlakse-izgubiti-10-kg-u-godinu-dana/25391/