objavljeno 18.12.2019. 13:01:00
SAVJETI

Kako nadoknaditi manjak kolagena

Kolagen je tvar koja se nalazi u našim zglobovima, kostima, mišićima, tetivama i koži, a nakon 25 godine života tijelo ga počinje sve manje proizvoditi

Pazite na svoje lice
Pazite na svoje lice (Arhiva)

Kolagen je postao popularan kad ga je počela koristiti kozmetička industrija istaknuvši ga kao ključni sastojak anti-age krema za lice, no njegova uloga za ljudski organizam puno je šira i bitnija od korekitivne.

Kolagen je tvar koja se nalazi u našim zglobovima, kostima, mišićima, tetivama i koži, a nakon 25 godine života tijelo ga počinje sve manje proizvoditi, što se manifestira kroz prve bore na licu i smanjenu elastičnost te hidratiziranost kože. Otud i njegova popularnost u kozmetičkoj industriji - kolagen briše bore, znakove starenja.

No, ovaj protein, kako smo spomenuli ima puno bitniju ulogu u ljudskom organizmu - građevni je materijal zdrave kože, mišića i zglobova, a izuzetno je bitan i za zdravlje očiju i kose.

Čini naše zglobove fleksibilnima, čuva hrskavicu i kosti od propadanja, štiti od osteoporoze i lomova. Samo ime, a dolazi od grčke riječi kolla, što znači ljepilo, govor koliko je kolagen bitan protein u organizmu.

Mogli bismo reći da nas "drži na okupu". 

S obzirom da prirodne procese u tijelu ne možemo zaustaviti, kolagen bismo trebali nadoknađivati kroz hranu i dodatke prehrani.

Jedan od najboljih prirodnih izvora kolagena su temeljci - juhe od kostiju koje se dugo kuhaju kako bi se oslobodila želatina koja je izuzetno hranjiva. Kolagen se nalazi u kostima, vezivnim tkivima i koži životinja - sastojcima za temeljac.

Temeljci nisu samo odličan izvor kolagena, već i pravi čuvar našeg probavnog sustava, posebice crijeva o kojima ovisi imunitet. Propusna crijeva znače bolesti, a takva postaju uslijed loše prehrane. Redovito konzumiranje temeljca obnovit će crijeva i poboljšati zdravlje, a i podići razinu kolagena u tijelu.

Temeljac skuhajte jednom tjedno u većoj količini, zamrznite i odmrzavajte po potrebi. Možete ga piti kao slani čaj, dodavati jelima ili od njega napraviti juhu. Osim u temeljcima, kolagena ima i u šparogama te zelenom lisnatom povrću.

18.12.2019. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/kako-nadoknaditi-manjak-kolagena/122585/