objavljeno 08.09.2017. 13:01:00
SAVJETI

Kako na prirodan način povećati razinu dopamina, hormona sreće

Zaboravite na stres i napetost. Uz ove savjete odmah ćete se osjećati bolje, veselije i ugodnije, pa toplo preporučujemo da ih primjenite

Sreća se rađa iznutra - dopaminom :)
Sreća se rađa iznutra - dopaminom :) (Pexels)

Dopamin je neurotransmiter koji naš mozak ispušta kako bi potaknuo brojne tjelesne frunkcije, no većina nas poznaje ga kao jedan od hormona sreće.

Između ostalog, dopamin kontrolira centar za užitak i poboljšava kognitivne funkcije (pažnju, pamćenje, procjenu, rješavanje problema...).

S obzirom na to da je izrazito važan kako bismo se osjećali sretno, premala količina dopamina dovodi do različitih zdravstvenih poremećaja poput depresije, žalosti i negativnosti. No postoji nekoliko prirodnih načina na koje možete potaknuti proizvodnju ovog hormona:

1. Izbjegavanje ovisnosti

Alkohol, pušenje, droge, kockanje, pa čak i šoping, sve to pruža nam samo kratkotrajan osjećaj ushita, no ništa od toga nije trajno rješenje, već nas samo uvlači u začarni krug koji je opasan i za naše emocionalno zdravlje i financijsko stanje. Umjesto takvih izvora sreće, trebali bismo potražiti trajnija i zdravija rješenja kako se osjećati bolje.

2. Vježbanje

Svaka vrsta pojačanog fizičkog kretanja dovodi do povećanog lučenja dopamina, serotonina i endorfina što je razlog zašto se nakon vježbanja obično osjećamo dobro. Uz redovito vježbanje, češće ćemo se osjećati bolje.

3. Glazba

Zabilježeno je da čak i kratkotrajno slušanje glazbe u velikoj mjeri povećava lučenje dopamina. Glazba je najbrži, najpristupačniji i najjeftiniji način koji nam omogćuje da se počnemo osjećati bolje. 

Piše: Andrea Holi
08.09.2017. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/kako-na-prirodan-nacin-povecati-razinu-dopamina-hormona-srece/107200/