objavljeno 28.09.2009. 16:33:30
problemi s disanjem

Kako liječiti astmu u dječjoj dobi?

Što prije djeca steknu naviku redovitog korištenja lijekova za astmu, lakše će im biti nositi se problemima koje ona izaziva.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Kad se astma počne manifestirati kod male djece zasigurno će im pokvariti kvalitetu življenja.

Kod takve  djece često na vidjelo iziđu određeni „nedostatci" u usporedbi s ostalim vršnjacima i u školi. Stoga je važno naučiti ih kako se nositi s astmom preko igre; to je jedini način da im djetinjstvo bude koliko toliko sretnije i kvalitetnije.

Problem s astmom u dječjoj dobi je sljedeći-roditelji često ne dobiju pravilne informacije od liječnika i zanemaruju ozbiljnost te bolesti.

To treba gledati u svjetlu istraživanja kojeg je prezentirao Europski Kongres za bolesti dišnog sustava, a čiji rezultati ukazuju na to da se dvoje od troje djece koja imaju astmu liječi na krivi način.

Liječnici često znaju tvrditi da je sve u redu s dišnim putevima (čak i ako je astma u pitanju) što može biti slučaj, ali ne mora značiti da će tako i ostati. Mora se uzeti u obzir i važnost sporta, igre i trčanja u razvoju djeteta. Sve te aktivnosti mogu biti ometane zbog problema s disanjem.

Room to Breath ili Soba za disanje naziv je istraživanja koje je uključivalo 1284 roditelja i 943 djeteta u dobi od 4 do 15 godina u šest zemalja-Velikoj Britaniji, Južnoj Africi, Nizozemskoj, Grčkoj, Mađarskoj i Kanadi.

Rezultati su porazni - čak 69 posto djece izbjegava sportske aktivnosti zbog problema s astmom, 42 posto redovito propušta nastavu, jedna petina ispitanih se ne viđa s prijateljima često, jedna od pet obitelji smanjuje izlaske i druženja.

Žalosno je da je 10 posto djece izloženo ismijavanju ili zlostavljanju od strane vršnjaka zbog astme. Samo 6 posto roditelja smatra kako je stanje njihove djece s astmom ozbiljno, a stvarnost je sasvim drugačija. Jednoj četvrtini djece morala se pružiti hitna pomoć u proteklih 12 mjeseci.

Jedan od ključnih problema je, prema riječima švicarskog pedijatra Johannesa Wildhabera, manjak komunikacije s pacijentima. On kaže da je potrebno bolje informirati i roditelje, ali i samu djecu o njihovom stanju da bi im bilo jasnije zbog čega je važno držati se liječničkih uputa.

Drugi problem je taj što astmu kod djece nije lako dijagnosticirati. Simptomi su problemi u disanju, kihanje, kašljanje, ubrzano disanje, dahtanje, osjećaj pritiska u plućima. No, za potpunu dijagnozu potrebna su testiranja poput spirometrije.

Pa čak i kad se dijagnosticira astma, valja uzeti u obzir da se radi o kroničnom poremećaju koji se ne može izliječiti. Barem za sad. Ono što se može je ublažiti problem, a to se radi svakodnevnom terapijom i određenim postupcima.

Uzimanjem lijekova bolest se može donekle kontrolirati. Lijekovi postoje u vidu pilula, sprejeva no terapija je uvijek individualna i ovisi posebno o svakom pacijentu te se donosi u dogovoru s liječnikom.

Upravo zbog njenog kroničnog karaktera, djecu treba naučiti da se s astmom bore preko igara i igranja jer su to aktivnosti kojima se djeca najradije bave.

Najbolje i najkorisnije za djecu koja imaju astmu je da shvate kakav problem imaju te kako se nositi s njim, no realno gledajući to ih nije baš lako naučiti. U pojedinim bolnicama i pedijatrijkim centrima su stoga pokušali upotrijebiti igru.

Sprejevi, pilule, medicinske sprave postaju igračkama, „prijateljskim objektima" koji djeci donose mnogo dobra. Na taj način se djeca navikavaju na lijekove i pumpice te ih počinju smatrati nečim sasvim normalnim i svakodnevnim.

Stvaranje navike redovitog korištenja lijekova ključan je faktor za uspješnu borbu s astmom već od malih nogu.

28.09.2009. 16:33:30
http://m.metro-portal.hr/kako-lijeciti-astmu-u-djecjoj-dobi/23053/