objavljeno 30.10.2020. 18:58:00
SAVJETI

Kako koristiti maske u restoranu?

Covid-19 značajno je promijenio naše ponašanje, uključujući i kako se hranimo vani. Iako je sada moguće ići u restoran, pri čemu je potrebno održavati fizičku distancu

Restoranima nije lako...
Restoranima nije lako... (Arhiva)

Restoranima je posao kompliciran i bez covida, ali sada... Nekoliko je nejasnih stvari po tom pitanju, od toga skidamo li masku čim sjednemo, treba li je odložiti na stol i trebamo li je staviti na lice kada razgovaramo s konobarima. Na ova i druga pitanja odgovorili su liječnici.

Dezinficirajte ruke čim sjednete za stol

Kada uđete u restoran početna misao vam može biti da odete do zahoda i operete ruke. Iako ništa ne može zamijeniti pranje ruku vodom i sapunom, nekoliko liječnika sugerira da kada sjednete za stol ruke dezinficirate gelom za dezinfekciju ili nekim drugim sredstvom.

Kada krenete u zahod, to podrazumijeva da ćete proći kroz restoran i vratiti se nazad do svog stola, pri čemu postoje razne mogućnosti za kontaminaciju, a nakon toga ćete još skinuti i zaštitnu masku.

"Umjesto toga, upotrebite sredstvo za dezinfekciju ruku i masku skinete tako da dirate samo vezice kako biste izbjegli kontaminaciju ruku", savjetuje je liječnik interne medicine VivekCherian.

Nikad ne odlažite masku na stol

Kada uklonite masku, postavlja se pitanje kako je sigurno odložiti. Razni liječnici imaju razne savjete, ali svi se slažu u jednom - nikada masku nemojte odložiti na stol.

"Kad jedete u restoranu, zadnje mjesto na koje želite staviti masku nakon što je uklonite je stol", rekao je Cherian.

"Covid-19 prenosi se respiratornim kapljicama, što se može dogoditi čak i kad ljudi razgovaraju. Dakle, obični razgovor s prijateljima ili obitelji može dovesti do toga da kapljice padnu na vašu masku i kontaminiraju ih", objasnio je Cherian.

Cherian predlaže da umjesto toga sa sobom nosite papirnatu vrećicu ili nešto slično tome u koju ćete sigurno odložiti masku. Dodao je da masku ne biste trebali staviti niti u džep jer se tako maska može navlažiti, a vlaga umanjuje učinkovitost maske.

"Ako nemate vrećicu, iskoristite elastičnost maske i pažljivo je omotajte oko zgloba", savjetuje liječnik AaronRossi.

Trebate li staviti masku između obroka?

"Često stavljanje i skidanje maske može zapravo povećati rizik od širenja covida", kazao je Cherian i dodao da masku nosite sve dok ne počnete jesti, nakon čega je skidate i vraćate je na lice tek kad napuštate restoran.

Što s maskom kada razgovarate s konobarom?

Ponekad vam konobar može prići kada nemate masku na licu.

"Najbolji način da se konobar zaštititi jest da se fizički distancira i da nosi masku", kaže Cherian.

No, ako i vi stavljate i skidate masku kada vam konobar prilazi, to povećava rizik od kontaminacije, naglašava Cherian te poručuje kako bi stoga trebali ograničiti broj dolazaka konobara za vaš stol.

Cherian predlaže i da sa sobom nosite još jednu rezervnu masku koja bi posložila kao dodatna mjera predostrožnosti, piše Huff Post. Stručnjaci savjetuju i da masku nosite ispravno, dakle, neka vam prekriva nos, usta i bradu kako bi vas učinkovito štitila.

30.10.2020. 18:58:00
http://m.metro-portal.hr/kako-koristiti-maske-u-restoranu/128366/