objavljeno 29.01.2017. 13:31:00
ČINJENICE

Kako je povezano fizičko i mentalno zdravlje?

Osobe koje pate od anksioznog poremećaja ili depresije podložnije su obolijevanju od određenih vrsta karcinoma

Depresija izaziva i rak?
Depresija izaziva i rak? (Arhiva)

U zdravom tijelu zdrav duh stara je maksima koje se, naravno, treba držati, no ona jednako tako funkcionira i u obrnutom smjeru - da biste bili fizički zdravi, trebat biti zdravi u glavi.

Tako su statističi podaci koje su znanstvenici s tri sveučilišta obradili utvrdili povezanost između anksioznog poremećaja ili depresije s podložnošću obolijevanju od određenih vrsta karcinoma - leukemije te karcinoma debelog crijeva, gušterače, jednjaka i prostate.

Jednako tako, pokazalo se da su simptomi depresije i tjeskobe povezani s povećanim rizikom obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Dosad je povezanost spomenutih psihičkih poremećaja i karcinoma bila malo poznata, no analiza 16 ranije provedenih istraživanja natjerala je znanstvenike s londonskog University Collegea, sveučilišta u Edinburghu i sveučilišta u Sydneyju na ove zaključke.

Od 163363 osobe u dobi od 16 godina i više, koje nisu bolovale od raka u trenutku uključenja u istraživanje, 4353 ih je umrlo od neke vrste karcinoma tijekom studije.

Znanstvenici su se u istraživanju osobito usredotočili na vrste karcinoma povezane s načinom života i one koji ovise o hormonima.

Ustanovili su da rezultati studije upućuju na to da hormonalna neravnoteža povezana s depresijom dovodi do povišene proizvodnje kortizola i sprječava prirodne mehanizme obnove DNK, što rezultira slabljenjem obrambenih mehanizama u odnosu na razvoj raka.

Zamijetili su i da su depresivne osobe sklonije pušenju, konzumiranju alkohola i pretilosti, trima faktorima koji pridonose razvoju raka.

Analiza je pokazala da su ispitanici skloni anksioznom poremećaju i depresiji u 80% slučajeva umirali od raka debelog crijeva, među njima ih je dvostruko više nego što je uobičajeno oboljelo od raka prostate, gušterače ili jednjaka, a broj oboljelih od leukemije bio je čak četiri puta veći od prosjeka.

Znanstvenici ne isključuju ni obrnutu uzročno-posljedičnu vezu, a to bi značilo da su depresiju prouzročili simptomi još nedijagnosticiranog raka.

29.01.2017. 13:31:00
http://m.metro-portal.hr/kako-je-povezano-fizicko-i-mentalno-zdravlje/102787/