objavljeno 29.12.2014. 12:15:00
NOVOSTI

Kako je internet promijenio umjetnost

Život suvremenog čovjeka praktički je postao nezamisliv bez interneta, no osim praktičnih posljedica globalne virtualne umreženosti napredak tehnologije omogućio je i evoluciju umjetnosti

Umjetnici su dobili potpuno novu dimenziju
Umjetnici su dobili potpuno novu dimenziju (Arhiva)

Prije samo nekoliko desetljeća urbana je subkultura svoje subverzivne ideje oglašavala porukama ispisanim pod okriljem noći na fasadama zgrada. Danas postoje Twitter i druge društvene mreže kao novo okruženje u kojemu se sve moguće vrste ideja natječu za onlinepozornost uslijed neograničene količine informacija, prenosi The Huffington Post.

Ljubitelji umjetnosti nekoć su morali ići u muzeje ili galerije; danas postoje virtualne izložbe, virtualni obilasci muzeja, pa čak i organiziranionline susreti s umjetnicima.

Koristeći društvene mreže kao medij, umjetnici su transformirali paradigmu umjetničkog djela, smatra pisac i kritičar Blair Schulman, urednik online portala Art Tattler.

Internet je preplavljen besplatnim umjetničkim sadržajima, a pune ga vizualni umjetnici, pjesnici i glazbenici.

Mreža je umjetnicima omogućila prijelaz s nekadašnje serije odvojenih pojedinačnih projekata na neprekidan i neograničen niz ekspozea svojeg umjetničkog identiteta kao prepoznatljivog, jedinstvenog brenda, pri čemu njihova na taj način privučena publika postaje sastavnim dijelom njihova medija, napominje Schulman.

Ideja 'remek-djela' dosegnula je svoju logičku suprotnost u 'novom umjetniku' - proizvođaču kulture koji spaja nadarenost i kontemplativno promišljanje s osjećajem hitnosti i rapidnom produkcijom.

Čin kreativnog stvaranja postao je tako 'skupna vježba jačanja mišića' nečijeg osobnog umjetničkog brenda, a slike, glazba i riječi samo 'kapljice u bazenu umjetničkog znoja' pruženog svima na uvid, ocjenjuje umjetnik, pisac i bloger Brad Troemel.

Umjetnost postinterneta kao put u istinsku univerzalnost

Ako je slika realizacija sna proizašlog iz mašte ili stvarnosti, je li digitalna umjetnost sastavljena od koda i otvorenog izvora sličan san, ali sastavljen od bioritmova, pita se Schulman.

Iz toga proizlaze brojna pitanja o 'umjetnosti na mreži, umjetnosti postinterneta ili novih medija', pri čemu su ključne riječi 'ubrzavanje' i 'instant prilagodba', istaknuo je.

29.12.2014. 12:15:00
http://m.metro-portal.hr/kako-je-internet-promijenio-umjetnost/89267/