objavljeno 25.01.2018. 11:01:00
SAVJETI :)

Kako izbjeći pretjerani unos soli

Nužno je ograničiti dnevnu konzumaciju hrane izvan kuće jer, primjerice porcija kiseloga kupusa ili gulaša koju pojedete u kantini ima između šest i osam grama soli po tanjuru

Pazite li na unos soli? Nije lako, znamo...
Pazite li na unos soli? Nije lako, znamo... (Arhiva)

Unos soli jedna je od stvari na koje moramo najviše paziti u prehrani, no kada jedemo vani nije jednostavno izbjeći skrivenu sol u namirnicama.

Tek toliko da znate brojke - dovoljno nam je 5 g dnevno, a 36 posto žena i 67 posto muškaraca unosi je više od 8 grama dnevno. Smanjenje unosa soli za samo 10 posto moglo bi spasiti milijune ljudskih života, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u British Medical Journalu (BMJ). 

Uzimanje prekomjerne doze soli narušava zdravlje, oštećuje bubrege, povisuje krvni tlak, a osobe koje imaju probleme s hipertenzijom, jednim od glavnih faktora za nastanak bolesti srca i krvnih žila, svakako trebaju pripaziti na njezin unos u organizam.

Da biste dnevno unijeli samo 5 grama soli u organizam, po mišljenju nutricionista Laurencea Plumeya potrebno je ograničiti unos sljedećih namirnica:
- kruha (na količinu koja sadrži 1,5 do 2 grama soli)
- sira (u količini koja sadrži 1 gram soli)
- ručka u kojemu smije biti 1 gram soli i 
- večere s isto toliko soli (1 gram). 

U toj gotovo "nemogućoj misiji", priznaje i Plumey, treba se pridržavati nekih pravila. Treba ograničiti dnevnu konzumaciju hrane izvan kuće jer, primjerice porcija kiseloga kupusa ili gulaša koju pojedete u kantini ima između šest i osam grama soli po tanjuru.

Savjetuje da ne solite hranu prije nego što je probate, a obožavateljima sira sugerira izbor ementalera ili svježega kozjeg sira koji su manje zasoljeni. Ako je u obroku zastupljena šnita šunke, malo tijesta ili jedna kobasica, umjesto sira pojedite jogurt ili svježi sir. 

Ako kupujete gotov obrok u trgovini dobro pogledajte deklaraciju na kojoj pišu sastojci.  Kroz kruh i pekarske proizvode u organizam dnevno unesemo oko 30 posto potrebne soli, a udio se dodatno povećava ako su proizvodi posuti solju. 

Plumey kaže da danas manji problem predstavlja sol u kruhu te da su prava pošast suhomesnati proizvodi, odnosno mesne prerađevine, a najveća napast je jako zasoljena hrana koja spada u junk food, poput čipsa, upozorava Plumey. 

"Navečer, dok gledate televziju u organizam ćete unijeti ogromnu količinu soli iz samo jedne vrećice čipsa. Najčešće 100 grama sadrži 3 grama soli." Plumey podsjeća da je okus jela mnogo bogatiji i zdraviji dodaju li mu se razni začini, od luka, papra, začinskih trava do octa i soka od limuna.

Savjetuje izbjegavanje kečapa, sojina umaka, senfa i majoneze jer svi ti dodaci imaju velik postotak kuhinjske soli, te konzumiranje što više svježeg ili sušenog voća i povrća, mladoga kravljeg sira, ribe, domaće juhe, mozzarelle, jogurta i žitarica bez dodatka soli.

Djeci je dovoljno posve malo soli i ne treba im nuditi grickalice, slane pržene krumpiriće i gotove proizvode, podsjeća Plumey. 

Preporučeni dnevni unos soli ovisi i o životnoj dobi. Ni neslano, ni preslano, što više svježeg voća i povrća i organizam će vam biti zahvalan.

 

25.01.2018. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/kako-izbjeci-pretjerani-unos-soli/109910/