objavljeno 10.02.2015. 14:35:00
SJAJNO!

Kako istrenirati mozak na zdravu hranu

Ako mislite da nije moguće, varate se - sve što je potrebno jest da nikad ne budete gladni, jer ćete onda poželjeti nezdravu hranu

Kako se naučiti jesti zdravo
Kako se naučiti jesti zdravo (Arhiva)

Mozak može naučiti svašta, pa tako i voljeti zdravu hranu, pokazalo je istraživanje provedeno na voljeti zdravu hranu, kaže profesorica Susan B. Roberts s bostonskog sveučilišta, autorica studije čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Nutrition & Diabetes.

Ključno je da se osobe s prekomjernom tjelesnom masom i one ovisne o hrani nikada ne dovedu u stanje gladi, te se ovisnost o hrani može na taj način izliječiti čak i kad je duboko ukorijenjena.

Znanstvenici su u studiju uključili 13 pacijenata s prekomjernom tjelesnom masom, od kojih ih je 8 bilo uključeno u posebni program za gubitak tjelesne mase.

Prepisan im je režim s visokim udjelom bjelančevina i niskim udjelom ugljikohidrata.

Ispitanici ni u jednom trenutku nisu smjeli biti gladni jer upravo u tim trenucima ovisnost preuzima stvar i nezdrava hrana postaje atraktivna.

Kada im je skeniran mozak nakon 6 mjeseci, pokazale su se promjene u centru za nagrađivanje i ovisnost, a rezultati su pokazali da se pojavila povećana želja za zdravom niskokaloričnom hranom.

Istovremeno, centar je pokazao smanjenu osjetljivost na nezdravu hranu s puno kalorija.

Iako stručnjaci smatraju da je vrlo teško promijeniti prehrambene navike i izgubiti tjelesnu masu jednom kada se ljudi "navuku" na nezdravu hranu, studija zaključuje da se mozak može naučiti tražiti i voljeti zdravu hranu.

10.02.2015. 14:35:00
http://m.metro-portal.hr/kako-istrenirati-mozak-na-zdravu-hranu/90047/