objavljeno 07.05.2009. 03:01:00

Kako iskoristiti veliki hodnik

Nekoliko načina kako uljepšati i učiniti funkcionalnim neiskorištene kvadrate svoga doma

Veliki ulazni prostori i hodnici često predstavljaju neiskorištene kvadrate stambenog prostora. Popunjavanjem njihovih sadržaja, rasteretit ćete druge prostore ili uvesti sasvim novi sadržaj u svoj dom.

Hodnicima je osnovna uloga komunikacija, no uz dovoljno veliku kvadraturu, mogu dobiti i druge namjene. Najveći problem pri tome može biti broj i položaj vrata, jer njihova nepromišljena dispozicija može svesti ovaj prostor samo na komunikacijski.

Prostor za opuštanje

Ulazni prostor je redovito opremljen ormarom za odlaganje odjeće i obuće ili komodom i vješalicama. No, veliki ulazni prostor daje dodatne mogućnosti za smještaj fotelje, dvosjeda ili udobne ležaljke s mini stolićem.

Na ovaj način on postaje prostor za opuštanje, čitanje ili slušanje glazbe s mogućnošću izolacije. Veći hodnik ili ulazni prostor može postati i radni kutak smještanjem radnog stola i računala. Iznad stola je moguće postaviti plitke police za odlaganje knjiga.

Ako ovaj prostor nema prirodnu rasvjetu, omogućite dobro osvjetljenje umjetnom. Primijenite neku od toplih boja kako bi boravak bio što ugodniji. Postavljanjem ogledala na potrebnim pozicijama, prostor možete učiniti vizualno većim.

Slobodne plohe zidova iskoristite za smještaj polica, koje mogu poslužiti kao biblioteka. Dizajn fronte ormara učinit će ga naglašenim i dekorativnim u prostoru ili neutralnim i neprimjetnim, sve u ovisnosti o vašim željama.

Navike i stil života

Hodnike možete iskoristiti i za omiljene aktivnosti. Ako ste kolekcionar umjetnina, učinite hodnik malom galerijom slika u kojima ćete uživati svaki put kada dolazite ili napuštate svoj dom. Osim toga, u hodniku možete slikati, modelirati, šivati na šivaćem stroju itd.

Mnogo je načina za kvalitetno iskorištavanje velikih hodnika, a na vama je samo da odaberete pravi koji će biti usklađen s vašim navikama i stilom života.

07.05.2009. 03:01:00
http://m.metro-portal.hr/kako-iskoristiti-veliki-hodnik/5550/