objavljeno 18.10.2020. 21:01:00
SAVJETI

Kako imati dobru i kvalitetnu vezu

Znati slušati važna je ljudska osobina koju nerijetko podcjenjujemo i ne pazimo na nju, a zapravo bi trebali itekako paziti

I seksa i kvalitete ;)
I seksa i kvalitete ;) (Arhiva)

Umijeće slušanja ključno je za kvalitetne odnose. Ako ste slabi u ovom području, donosimo vam tehnike koji će vam zasigurno pomoći da naučite slušati i istinski čujete svog partnera ili partnericu i učvrstite vezu. 

Naravno, slušanje se ne odnosi samo na osobu s kojom dijelite život, već i na prijatelje, kolege i ljude koji vas okružuju.

Usvojite ovih šest savjeta i postanite bolji sebi i drugima:

1. Ne pokušavajte riješiti problem ili davati savjete ako osoba koja vam se povjerila to ne traži od vas. Ponekad samo želimo biti saslušani i imati osjećaj da nas je netko čuo. Kada smo povrijeđeni treba nam empatija, ne savjet.

Prirodno je da onaj koji sluša, u ovoj situaciji želi voljenoj osobi koja mu se povjerila, pomoći. Muškarci su skloniji pokušati riješiti problem, no imajte na umu da vaša partnerica možda samo treba rame za plakanje. 

2. Budite strpljivi i nemojte pokazivati nervozu ako osoba koju slušate nije u stanju u trenu iskazati svoje osjećaje. Ponekad treba vremena da poronađemo odgovarajuće riječi. Tišina i strpljenje tu su od velike pomoći. 

3. Ne shvaćajte osobno osjećaje partnera. To siu njegovi/njezini osjećaji  i ne moraju se nužno odnositi na vas. Predano slušati znači prihvatiti partnerove osjećaje kakvi god da oni jesu.

4. Nemojte se osjećati napadnuto i braniti kada partner izrazi osjećaje koji su vas zabrinuli. Ne znači nužno da vas kritizira. Prtžite partneru/partnerici siguran prostor u kojem se može izraziti bez da mu/joj upadate u riječ. 

5. Aktivno ili refleksivno slušanje najučinkovitija je tehnika koju možete primijeniti, a lako se uči. Kada kažete: "Razumijem da prolaziš kroz težak period i da si povrijeđen/povrijeđena", ohrabrit ćete partnera/partnericu da vam se dodatno otvori.  Ako pak kažete: "Ne razumijem zašto se tako osjećaš" ili "To nema smisla", partner/partnerica će se zatvoriti.

6. Nemoje sažalijevati ili patronizirati osobu koja vam se povjerila. 

18.10.2020. 21:01:00
http://m.metro-portal.hr/kako-imati-dobru-i-kvalitetnu-vezu/128128/