objavljeno 28.06.2025. 11:01:00
SAVJETI

Kako da kože ostane čvrsta, glatka i mladolika kako starimo

U nastavku donosimo deset najkorisnijih namirnica koje pomažu usporiti znakove starenja i održati zdrav izgled kože

Možete izgledati sjajno!
Možete izgledati sjajno! (Arhiva)

Dok vanjska njega štiti kožu izvana, prava snaga dolazi iznutra iz hranjivih tvari koje svakodnevno unosimo. Hrana koju biramo može značajno utjecati na teksturu, tonus i čvrstoću kože, osobito nakon 50. godine života.

Neke namirnice posebno su učinkovite u poticanju proizvodnje kolagena, proteina koji održava kožu čvrstom, elastičnom i mladolikom. U nastavku donosimo deset najkorisnijih namirnica koje pomažu usporiti znakove starenja i održati zdrav izgled kože.

Avokado - avokado je bogat zdravim, jednostruko nezasićenim mastima koje pomažu u očuvanju hidratacije kože. Uz vitamine E i C, koji zajedno štite kolagen i bore se protiv starenja, avokado je prava supernamirnica za meku i elastičnu kožu.

Jaja - jaja su izvrstan izvor proteina i aminokiselina potrebnih za sintezu kolagena. Uz to sadrže biotin i sumpor, važne za zdravlje kože, kose i noktiju, dok žumanjak sadrži vitamine A i D, koji podržavaju elastičnost kože.

Losos - losos obiluje omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upale i održavaju kožu hidratiziranom. Također sadrži astaksantin, snažan antioksidans koji poboljšava elastičnost i smanjuje vidljive znakove starenja.

Naranče - naranče i drugo citrusno voće izvrstan su izvor vitamina C, ključnog za sintezu kolagena. Ovaj vitamin pomaže u zaštiti stanica kože i doprinosi njezinoj čvrstoći, otpornosti i blistavosti, piše SheFinds.

Orasi - kako piše She Finds, orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E i cinkom, hranjivim tvarima ključnima za hidrataciju i strukturu kože. Omega-3 kiseline održavaju kožnu barijeru, vitamin E štiti od slobodnih radikala, a cink potiče proizvodnju kolagena i regeneraciju kože.

Sjemenke bundeve - sjemenke bundeve bogate su cinkom, vitaminom E i selenom - kombinacijom koja potiče obnovu kože i štiti je od oksidacijskoga stresa. Uključivanje šake sjemenki dnevno može koži pružiti dodatnu hranjivnu podršku, prema stručnjacima sa SheFinds.

Slanutak - slanutak je biljni izvor proteina, a sadrži i cink te vitamin B6, koji podržavaju sintezu kolagena. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana doprinosi zdravlju crijeva, što se pozitivno odražava i na stanje kože.

Šipak - nar sadrži obilje antioksidansa poput vitamina C i polifenola koji neutraliziraju slobodne radikale. Također je bogat elaginskom kiselinom, koja može usporiti razgradnju kolagena, čime se pridonosi očuvanju čvrstoće kože i ujednačenijem tenu.

Tamna čokolada - čokolada s visokim udjelom kakaa (najmanje 70 posto) sadrži flavonoide koji poboljšavaju cirkulaciju kože, povećavaju elastičnost i hidrataciju. Osim toga pruža zaštitu od štetnih vanjskih utjecaja i pomaže u očuvanju kolagenove strukture.

Zeleni čaj - zeleni čaj bogat je katehinima, posebno EGCG-om, koji štiti stanice kože i pridonosi očuvanju kolagena. Ima i protuupalna svojstva koja mogu umiriti kožu i doprinijeti mlađem izgledu. Redovitom konzumacijom pomaže održavanju glatke i hidratizirane kože.

I to vam je to - ima svega za svakoga ;)

28.06.2025. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/kako-da-koze-ostane-cvrsta-glatka-i-mladolika-kako-starimo/152261/