Kada se najčešće trujemo hranom?
Najbolja prevencija trovanja hranom su higijena ruku, pranje voća i povrća i temeljito kuhanje morskih plodova
Uz pravilnu osobnu higijenu i vođenje računa o temperaturi trovanje hranom može spriječiti, kaže nutricionistica Paula Doebrich.
Najbolja prevencija trovanja su higijena ruku, pranje voća i povrća i temeljito kuhanje morskih plodova.
U nastavku stručnjaci otkrivaju najčešće izvore trovanja hranom.
Plodovi mora - riba i morski plodovi isto mogu biti nosioci bakterija. Doebrich kaže da uvijek obratite pozornost ima li riba blag miris
Sirovo meso i perad - "Sirovo meso i perad često uzrokuju trovanje bakterijama kao što su Salmonella ili E. coli. Ove bakterije se ubijaju pravilnim kuhanjem, ali važno je koristiti odvojene daske za rezanje mesa i drugih namirnica kako biste izbjegli kontaminaciju", ističe Doebrich. Također, nikad ne biste trebali prati sirovo meso jer to širi bakterije na drugu hranu i površine.
Žitarice - riža također može biti kontaminirana bakterijama. Primjer je Bacillus cereus. "Ove bakterije mogu preživjeti proces kuhanja i brzo se razmnožavati kada se riža i drugi proizvodi od žitarica ostave na sobnoj temperaturi. Nikad ne ostavljajte ovu hranu duže od dva sata na sobnoj temperaturi", upozorila je Doebrich.
Znači, dobro pripazite...