objavljeno 25.01.2017. 17:17:00
UPS :)

Kada će nestati sav led na Zemlji?

Ovim procesom smo na sigurnom putu da živimo na planeti bez leda s prosječnim temperaturama od 27 stupnjeva Celzijusa umjesto trenutnih 14

Zemlja bi mogla biti još plavija
Zemlja bi mogla biti još plavija (Arhiva)

Znanstvenici prognoziraju da će za više od 5.000 godina nestati sav led na Zemlji, što će utjecati na povećanje razine mora za čak 66 metara. Kako će u tom slučaju izgledati kontinenti, koji će nestati ,a koji će proći skoro bez posljedica?

Postoji više od pet kubičnih milja leda na Zemlji, a neki znanstvenici smatraju da će se sav otopiti za više od 5.000 godina. Ovim procesom smo na sigurnom putu da živimo na planeti bez leda s prosječnim temperaturama od 27 stupnjeva Celzijusa umjesto trenutnih 14, piše National Geographic.

Sjeverna Amerika

Cijela Atlantska obala bi nestala, zajedno s Floridom i obalom duž koje se južni dio SAD susreće s Meksičkim zaljevom. San Francisco bi postao skup otoka, a središnja kalifornijska dolina veliko pristanište. Kalifornijski zaljev bi se proširio prema sjeveru do San Diego, koga ne bi bilo.

Južna Amerika

Kanjon rijeke Amazona na sjeveru i kanjon rijeke Paragvaj na jugu bi postali uvala Atlantika, što bi dovelo do nestajanja Buenos Airesa, Urugvaja i većeg dijela Paragvaja. Planinski dijelovi bi preživjeli zajedno s karipskom obalom i Središnjom Amerikom.

Afrika

U usporedbi s drugim kontinentima, Afrika bi izgubila znatno manje zemlje uslijed ove katastrofe i podizanja nivoa mora, ali bi se podigla toplina Zemlje, koja bi je učinila ne baš ugodnom za život. Egipat, Aleksandrija i Kairo bi bili pretvoreni u močvare naletom Sredozemnog mora.

Europa

London? Uspomena! Venecija? Preplavljena Jadranskim morem. Kada bi se led otopio, nestale bi i Nizozemska i većina Danske. U međuvremenu, povećana razina Sredozemnog mora bi također napunila i Crno more i Kaspijsko jezero.

25.01.2017. 17:17:00
http://m.metro-portal.hr/kada-ce-nestati-sav-led-na-zemlji/102710/