objavljeno 01.04.2012. 11:27:39
ZBOGOM ODUŠEVLJENIM UZDASIMA

Kad djeca prestaju biti neodoljivo slatka?

Većina ljudi se instinktivno "rastopi" kada vidi preslatku bebu, no pitanje je u kojoj dobi djeca gube taj svoj šarm i prestaju biti neodoljiva

Velike oči, malene ručice i nožice, puni rumeni obraščići, preslatki nestašluci i neodoljivo nabadanje riječi imaju potencijala da i na inače kameno lice izvuku široki osmjeh, od uha do uha. Većina odraslih jednostavno ne može ostati ravnodušna kada ugleda preslatko dijete, u prirodi nam je da se "rastopimo", da postanemo pretjerano emotivni, no do kada djeca imaju takav efekt na nas?

Tim pitanjem pozabavili su se kineski i kanadski psiholozi, a koko bi doznali kada fenomen neodoljivosti djece prestaje prezentirali su volonterima fotografije klinaca različite dobi, od tek rođenih beba do 6-godišnjaka spremnih za polazak u školu.

Što su rezultati pokazali? Znanstvenici su ustanovili da djeca prestaju biti neodoljiva sa svojih 4 i pol godine.

Razlog je vrlo jednostavan - evolucija, odnosno djeca sa  4 i pol godine počinju gubiti fizičke karakteristike, poput istaknutog čela, velike glave, okruglog lica, velikih očiju i malog nosa i usta, koje su nam urođeno neodoljive zbog očuvanja vrste.

Znanstvenici vjeruju da kako djeca postaju samostalnija i sve manje ovise o brizi roditelja tako postepeno gube svoj univerzalni, neodoljivi privlačni izgled.        

01.04.2012. 11:27:39
http://m.metro-portal.hr/kad-djeca-prestaju-biti-neodoljivo-slatka/69647/