objavljeno 04.09.2010. 17:58:33
SUĐENJE GENERALIMA

Josipović se ne usudi prognozirati: bilo je zločina i s naše strane

Josipović se u današnjem gostovanju na Radio Dubrovniku između ostalog osvrnuo i na haaško suđenje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Savo Prelević/Cropix)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas, govoreći o završetku haaškoga suđenja hrvatskim generalima da "treba pričekati presudu", te da se "divi" onima koji se usude davati prognoze, "pogotovo zna li se da je veliki dio rasprava bio zatvoren za javnost".

"Naravno, željeli bismo da obrane uspiju u svojim namjerama, ali moramo znati da je na nekim područjima bilo zločina i s naše strane, te da, kao što se to događa i pred našim sudovima, treba vidjeti tko je za to odgovoran", istaknuo je Josipović gostujući na Radiju Dubrovnik, a emisiju je prenio i Hrvatski radio.

Na pitanje hoće li u slučaju da generali budu osuđeni on kao predsjednik postupiti prema njima jednako kao prema Branimiru Glavašu, Josipović je odgovorio potvrdno.

"Zakon je zakon, ako ćemo ga selektivno provoditi, onda to nije dobro", rekao je. Dodao je da treba pričekati odluku suda, jer je jedino sud taj koji može utvrditi je li se netko ogriješio o norme međunarodnoga prava ili nije.

Komentirajući povlačenje prijedloga izmjena Zakona o radu (ZOR) iz saborske procedure, predsjednik Josipović rekao je da se ne smije zanemarivati volja građana.

"Sada je na svima nama da razmislimo kako u najboljoj mjeri ostvariti ono što očito građani pokazuju da žele i tu će Vlada RH, oporba i sindikati imati vrlo važan test demokracije", izjavio je predsjednik na Radiju Dubrovnik.

Predsjednik Josipović, koji boravi u dvodnevnom posjetu Dubrovniku, danas je posjetio Interuniverzitetski centar, a večeras bi u Kneževu dvoru trebao biti na tradicionalnom koncertu u "bijelom" u sklopu festivala komorne glazbe Julian Rachlin i prijatelji. (hina/metro-portal)

04.09.2010. 17:58:33
http://m.metro-portal.hr/josipovic-treba-pricekati-presudu-haaskog-suda/47336/