objavljeno 30.04.2010. 07:46:00
DRUGI DIO

Još 10 ubojica kalorija

Hrana koja vjerojatno najviše iznenađuje time što se nalazi na popisu je janjetina

(Shutterstock)

U članku 10 ubojica kalorija naveli smo hranu koju treba jesti i odluke koje treba donositi kako bi sagrojeli sve kalorije koje unesete u tijelo tijekom dana. "Ubojica" ima još pa ako vam ne odgovaraju one iz prvog dijela, provjerite novih 10 ubojica kalorija:

Hidroksicitrat
HCA (hydroxy citric acid) ima kemijsku strukturu sličnu limunskoj kiselini. Smanjuje apetit, pogotovo želju za slatkim, odnosno stručnim rječnikom - reducira konverziju ugljikohidrata u masti inhibirajući enzimske procese. Prodaje se u obliku kapsula.

Đumbir
Korijen svježeg đumbira sadrži eterična ulja. Sličan je čiliju jer "zagrijava" tijelo, povećava proizvodnju sline, probavnih sokova i žuči te tako pozitivno djeluje na cijeli probavni sustav.

Ribiz
U 100 grama ribiza skriva se 36 grama vitamina C i samo 24 kalorija. Osim toga, ribiz sadrži magnezij, kalij i željezo, a konzumacija daje osjećaj sitosti i pridonosi mršavljenju.

Kalcij
Kalcij je važan za kosti i zadužen je za aktivaciju enzima i hormona čime stvara ravnotežu u organizmu. Istraživanje pokazuje sljedeće: uz 1000 miligrama kalcija se tjelesna težina ispitanika smanjila za 0,4 kilograma bez da je došlo do drugih promjena u načinu prehrane.

Kofein
Stimulira središnji živčani sustav i povećava sagorijevanje masti. Naime, masti se uz pomoć kofeina razgrađuju i postaju izvor energije tijelu bez da se talože.

Janjetina
Janjetina sa 800 ml L-karitina na 100 grama je jedan od najboljih izvora te tvari za „skidanje masti". Osim toga janjetina sadrži puno proteina, a malo masti. L-karnitin je aminokiselina zadužena za iskorištavanje dugolančanih masnih kiselina kao izvora energije i nalazi se u brojnim preparatima za mršavljenje.

Magnezij
Uključen je u više od 300 procesa u tijelu, a između ostalog igra veliku ulogu u staničnoj diobi. Dovoljna količina magnezija osigurava optimalno sagorijevanje masti. Odlični izvori magnezija su žitarice, krumpir, povrće, mlijeko, riba, banane i naranče.

Niski glikemijski indeks
Glikemijski indeks je mjera koja označava brzinu i intenzitet povišenja razine glukoze u krvi nakon konzumiranja određene hrane. Što je iznos viši, to je razina šećera viša i luči se više inzulina što usporava sagorijevanje masti. Niski glikemijski indeks imaju lješnjaci, voće i povrće, a izuzetno visoki proizvodi od bijelog brašna.

Omega-3 masne kiseline
Najvažnija nezasićena masna kiselina koja se ponajviše nalazi u namirnicama životinjskog podrijetla (losos, haringa, tuna). Važne su za prevenciju bolesti i transportiraju "loše" masti iz stanica do jetre. Između ostalog, spuštaju razinu ukupnih masnoća u krvi.

Paprika
Paprike su bogate vitaminom C čime potiču sagorijevanje masti u stanicama, jačaju imunološki sustav i ubrzavaju prolazak štetnih tvari kroz tijelo. Imaju i puno vitamina E čime jačaju obrambeni mehanizam tijela.

30.04.2010. 07:46:00
http://m.metro-portal.hr/jos-10-ubojica-kalorija/38993/