objavljeno 06.12.2019. 15:01:00
ISPROBAJTE

Joga za oči odmara i poboljšava fokus

Sve se više podiže svijest o utjecaju tehnologije na fizičko, ali i psihičko zdravlje, mnogi od nas još uvijek ne mogu smanjiti vrijeme uz ekran

Opustite i odmorite oči
Opustite i odmorite oči (Arhiva)

Danas se sve svodi na ekrane, pa tako prosječna osoba provede oko tri sata dnevno na mobitelu. To znači da otprilike 45 dana godišnje provedemo gledajući u ekran. 

Iako se sve više podiže svijest o utjecaju tehnologije na fizičko, ali i psihičko zdravlje, mnogi od nas još uvijek ne mogu smanjiti vrijeme uz ekran.

Stalno gledanje u uređaje najviše utječe na naše oči - često osjećamo umor u očima, osjetljivost na svjetlost, svrbež i crvenilo. Isto tako posljedica je i povećani stres.

Srećom, postoji joga za oči. Ovu kratku i relaksirajuću rutinu možete raditi kad god poželite kako bi vam vid bio fleksibilniji, a fokus bolji:

1. Zatvorite oči i gledaje gore pa dolje te desno i lijevo. Zamislite da gledate u sat pa pogled usmjerite prema 12 sati pa 15 sati, a onda prema 18 i 21. Ponavljajte pet puta i promijenite smjer.

2. Zatvorite oči na nekoliko sekundi, a zatim radite zig-zag pokret. Pogledajte brzo lijevo pa desno zatvorenih očiju.

3. Trepćite jako brzo nekoliko puta, a onda zatvorite oči i opustite ih na 20 sekundi. Zatim pogledajte što je moguće više u lijevu stranu, desnu pa gore i dolje.

4. Protrljajte ruke kako bi ih zagrijali, a zatim dlanove stavite na zatvorene oči. Držite dok toplina ne splasne. 

06.12.2019. 15:01:00
http://m.metro-portal.hr/joga-za-oci-odmara-i-poboljsava-fokus/122349/