objavljeno 08.02.2021. 18:01:00
MMMM

Jeste li za čašu finog crnjaka?

Znate li koliku količinu i koju vrstu alkohola obično pijete? Crno vino se pokazalo kao odličan izbor za raznolikost crijevne flore

Čaša crnjaka je uvijek dobar izbor
Čaša crnjaka je uvijek dobar izbor (Arhiva)

Čaaš crnog vina za zdravlje, to je ono što nam govore naši stari, a i dobar dio mlađih obično uživa u pokojoj čaši. 

No, nije to samo prazna priča ili mit - u umjerenoj količini mogla bi biti korisna za probavni trakt jer povećava broj različitih vrsta korisnih bakterija koje ondje žive, kažu znanstvenici s londonskoga King's Collegea.

Za to su vjerojatno zaslužni polifenoli, spojevi kojih u bijelome vinu, pivu i jabukovači ima puno manje, kažu britanski znanstvenici.

Jedna čaša crnog vina u dva tjedna sasvim je dovoljna za zdravlje, no istraživači upozoravaju kako rezultati njihove studije ne smiju biti izlika za opijanje. Podsjećaju da polifenolima obiluju i mnoge vrste voća i povrća, piše BBC.

Polifenoli su, poput resveratrola iz opne crnog grožđa, mikronutrijenti za čija se korisna svojstva vjeruje da djeluju poput goriva na korisne mikrobe koji žive u našim crijevima.

Crijeva sadrže bilijune bakterija i ostalih mikroorganizama, a polifenoli im pomažu da ostanu zdrava.

Sve veći broj istraživanja ukazuje na to da uslijed i najmanjih promjena u crijevnoj flori (mikrobioti) možemo postati podložni razvoju raznih bolesti, poput sindroma iritabilnog kolona, srčanih bolesti i pretilosti, a čini se da mogu utjecati i na naše raspoloženje i mentalno zdravlje.

Usto način prehrane, životni stil i neke vrste lijekova koje redovito uzimamo mogu poremetiti uravnoteženo funkcioniranje crijevnog sustava.

Stoga, živjeli (ali oprezno)!

08.02.2021. 18:01:00
http://m.metro-portal.hr/jeste-li-za-casu-finog-crnjaka/130265/