objavljeno 02.03.2015. 15:35:00
ŠALA?!

Jeftiniji plin za kućanstva od 1. travnja

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je u ponedjeljak da bi hrvatska kućanstva od 1. travnja mogla plaćati jeftiniji plin

Niže cijene plina?
Niže cijene plina? (Shutterstock)

Predviđam da će od 1. travnja domaćinstva plaćati jeftiniji plin, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u emisiji Hrvatskog radija "Poslovni tjedan".

Također, izjavio je da HEP-u želi status regionalnog energetskog lidera koji će kupovati firme u okruženju, konkretno, kako je rekao, u Sloveniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

"Želim da budemo frajeri u regiji, da oni ne kupuju nas već da mi kupujemo njih. HEP mora biti vlasnik nekih tvrtki u tim državama, na sve se načine probijati do njih", naveo je ministar gospodarstva.

Govoreći o financiranju energetskih projekata u budućnosti, Vrdoljak je istaknuo da će se koristiti različiti izvori financiranja. Plinski projekti će se, po njegovim riječima, pokušati financirati prvenstveno iz tzv. CEF-fonda (Connecting Europe Facility) koji omogućava bespovratna sredstva u iznosu od 5 do 50 posto.

S druge strane, elektroenergetski projekti financirat će se i iz jeftinog kapitala Europske investicijske banke (EIB).

02.03.2015. 15:35:00
http://m.metro-portal.hr/jeftiniji-plin-za-kucanstva-od-1-travnja/90346/