objavljeno 02.07.2014. 17:05:00
NAPOKON NEŠTO

Jeftinije korištenje mobitela u EU-u

Od 1. srpnja korištenje usluga roaminga u Europskoj uniji je niže za 21 do 55 posto. Cilj Bruxellesa je potpuno ukidanje naplate do kraja 2015. godine

Pritisak na operatere upalio
Pritisak na operatere upalio (Arhiva)

Najavivši niže cijene roaminga u mobilnim mrežama unutar EU-a, Europska komisija poželjela je opuštenije i jeftinije ljetovanje milijunima onih koji svoj godišnji odmor ne mogu zamisliti bez pametnih telefona, društvenih mreža, online vijesti i pošte:

„Od 1. srpnja cijene roaminga podataka u mobilnim mrežama bit će snižene do 55 posto", poručila je potpredsjednica Europske komisije zadužena za Digitalnu agendu Neelie Kroes. „To znači da će maksimalna cijena prijenosa podataka u roamingu biti 55 posto niža nego danas. Istovremeno će pojeftiniti i pozivi i tekstuale poruke i to za preko 20 posto", poručila je Kroes iz Bruxellesa.

Ne uračunavajući naknadni porez, EU je gornju granicu za preuzimanje podataka u roamingu spustila sa 45 na 20 centi po megabajtu. Cijena minute odlaznog poziva sa 24 centa iz 2013. godine spuštena je na 19 centi u 2014., odnosno sa 7 na 5 centi po minuti dolaznog poziva. Od 1. srpnja, ukoliko ste u roamingu unutra EU-a, cijena tekstualne poruke iznosit će 6 centi. Kako se ovih dana mnoge stvari svode na Svjetsko prvenstvo u nogometu, u EU-u su već izračunali da će zaljubljenici u nogomet, koji tijekom prvenstva putuju unutar Unije, za roaming platiti 25 posto manju cijenu nego što je to bio slučaj za vrijeme SP-a 2010. godine.

Naplata rominga zastario i neprihvatljiv model 

Ako ste u roamingu unutar EU-a moći ćete za 0,4 centa provjeriti vremensku prognozu uz pomoć aplikacije, za 7 eura pogledati 10 minuta video zapisa s najboljim golovima, koliko će vas koštati i 10 minuta pregleda vijesti ili pola sata korištenja društvenih mreža. Tri slike ( od po 2 MB) koje ćete postaviti na internet također će vas koštati oko 10 eura", navodi se u priopćenju Europske komisije. Od 2007. godine i početka europske akcije za smanjenje cijena roaminga od danas širom EU-a cijene ove usluge mobilne telefonije snižene su čak za 90 posto.

U Bruxellesu kažu kako je ovo, posljednje u nizu smanjenje cijena na području europskog telekomunikacijskog sektora tek jedan od koraka ka cilju, a to je potpuno ukidanje naknade za roaming u EU, koje u Europskoj komisiji očekuju prije Božića 2015. godine. Navodeći da je naplaćivanje naknada za roaming unutar jedinstvenog europskog tržišta „zastario i neprihvatljiv" model, Kroes dodaje:

„Smiješno je da tvrtke u SAD-u svojim korisnicima daju besplatan roaming i to u više od 100 zemalja širom svijeta, uključujući i EU, dok Europljani nemaju takve mogućnosti. Ima mnogo onih koji očekuju da i EU uvede zdrav razum na ovo tržište."

„Ali to nije dovoljno i borba se nastavlja. Europska komisija i Europski parlament su učinili svoje. Sada je na nacionalnim vlastima zemalja članica da podrže ono što većina Europljana želi, a to je kraj naplate roaminga jednom zauvijek", poručuje Kroes.U Europskoj komisiji smatraju da je poruka jasna za europski telekomunikacijski sektor. U pojedinim zemljama članicama EU-a korisnicima usluga mobilne telefonije već su na raspolaganju paketi u kojima su ukinute nadoknade za roaming, dok su neke od europskih telekomunikacijskih tvrtki već izašle i sa cijenama roaminga koje su niže od usvojenih na razini EU-a.

Bruxelles upozorava europske mobilne operatere da ne temelje svoje investicijske planove na zaradi od roaminga i da rade na usvajanju novog modela financiranja. Istovremeno, navodi se primjer skandinavskih tvrtki koje su upravo zbog ukidanja roaminga povećale prihode, a na račun većeg korištenja mobilnih telefona, koje su korisnici, u strahu od velikih računa, ranije isključivali tijekom boravka u inozemstvu.

02.07.2014. 17:05:00
http://m.metro-portal.hr/jeftinije-koristenje-mobitela-u-eu-u/85934/