objavljeno 31.08.2019. 13:29:00
ISPROBAJTE :)

Jednostavan trik koji olakšava vježbanje

Glazba, primjerice, odvlači pozornost trkača od napora te ju usmjerava prema okolini i stvara pozitivno raspoloženje

Nigdje bez glazbe!
Nigdje bez glazbe! (DeviantArt)

Volite glazbu? Ne da vam se baš vježbati? Povežite te dvije stvari i sve će najednom postati neusporedivo lakše!

Istraživanja pokazuju da glazba pozitivno utječe na sportsku izvedbu, kaže Ingo Froboese, direktor Centra za zdravlje kroz sport i vježbanje na njemačkome Kineziološkom fakultetu u Kölnu. To posebno vrijedi za vježbe s postojanim ritmom, kao što su trčanje ili vožnja bicikla.

Glazba, primjerice, odvlači pozornost trkača od napora te ju usmjerava prema okolini i stvara pozitivno raspoloženje, kaže Froboese. Zbog toga sportaši treninge doživljavaju manje napornima, a to povećava njihovu učinkovitost.

Istodobno glazba trkačima može pomoći u održavanju ritma trčanja i pridonosi opuštenijem trčanju. Njihovo je disanje dublje i ritmičnije, pri čemu se mišići opskrbljuju s više kisika.

Ipak, Froboese upozorava da u nekim slučajevima nije dobra zamisao vježbati uz glazbu jer se učinak vježbi u nekim slučajevima smanjuje. Stoga preporučuje da se svaki treći trening "odradi" bez glazbe.

Početnicima savjetuje da povedu računa o tomu da tempo i intenzitet glazbenog izbora ne budu prebrzi jer bi u protivnome mogli doći u iskušenje da premaše granice vlastite sportske izvedbe.

31.08.2019. 13:29:00
http://m.metro-portal.hr/jednostavan-trik-koji-olaksava-vjezbanje/120391/