objavljeno 22.08.2020. 12:01:00
ZNATE LI?

Jedete li kad treba?

'Otkrili smo da se osoba više deblja ako jede u trenutku kada se proces pojačanog lučenja melatonina već počeo odvijati', tvrdi znanstvenik

Bitnije je kada nego što?
Bitnije je kada nego što? (Arhiva)

Znate li da tijelo na različit način probavlja različite namirnice, a veliku ulogu u tome igra i vrijeme u kojem jedemo, a to znači da ima utjecaja i na mršavljenje, odnosno debljanje te na razvoj kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

"Počinjemo sve bolje shvaćati naš unutarnji biološki sat i kako se metabolizam mijenja kroz dan", kaže za Yahoo Lifestyle Andrew McHill, znanstvenik sa Oregon Instituta za zdravlje. "Vrijeme u kojem jedemo postalo je važno, ako ne i važnije od hrane koju jedemo", dodaje.

Našim tijelom upravlja cirkadijski ritam. Otprilike dva sata prije, no što odemo na počinak, tijelo pojačano luči hormon melatonin, koji regulira ciklus budnosti i spavanja.

Obrok koji smo pojeli pred spavanje šalje mozgu kontradiktorni signal i remeti procese u tijelu.

"Otkrili smo da se osoba više deblja ako jede u trenutku kada se proces pojačanog lučenja melatonina već počeo odvijati", kaže za spomenuti portal McHill.

Trenutno najpopularniji režim prehrane - isprekidani post, u biti nije nova ideja. 

Postoji poslovica koja kaže: Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah, što je vrlo slično isprekidanom postu u kojem ćemo preskočiti večeru.

Profesorica nutricionizma sa Sveučilišta Illinois Krista Varady, kaže da kako dan odmiče postajemo manje osjetljivi na inzulin i tijelo ne može procesuirati šećere onako kako ih procesuira ujutro.

Treba jesti u vrijeme visoke inzulinske osjetljivosti, kada naše stanice mogu bolje iskoristiti glukozu, držati razinu šećera u krvi niskom te na taj način smanjiti šanse za padom energije kasnije u danu.

"Naša je studija prva koja pokazuje da unos svih kalorija u razdoblju od šest sati bolje djeluje na metaboličke procese, nego konzumacija iste količine tijekom 12 sati ili više pa čak i ako gubite kilograme", tvrdi za spomenuti portal Eric Ravussin, šef Centra za istraživanje pretilosti u Louisiani.

Suvremeni način života otežava ovakav način prehrane. Teško je ne jesti cijeli dan i biti aktivan i koncentriran, no možemo si pomoći na način da preskočimo večeru ili izbjegavamo da ona bude najobilniji obrok u danu. Neka najveći obrok bude doručak.

22.08.2020. 12:01:00
http://m.metro-portal.hr/jedete-li-kad-treba/127026/