objavljeno 17.04.2018. 15:01:00
Oprez!

Je li pametno ne izuvati obuću nakon povratka u kuću?

Osim što neizuvanjem obuće u kojoj smo vrijeme provodili izvan kuće donosimo sa sobom prljavštinu (pogotovo za ružnog vremena), unosimo i opasne bakterije

Presvucite se u šlape!
Presvucite se u šlape! (Pixabay)

Nekima nema ugodnijeg osjećaja od skidanja obuće čim uđu u kuću. Drugima nema boljeg osjećaja od toga da se zavale u naslonjač i priušte si nekoliko trenutaka mira - a pritom ostanu u obući u kojoj su ušli u kuću.

Osim što neizuvanjem obuće u kojoj smo vrijeme provodili izvan kuće donosimo sa sobom prljavštinu (pogotovo za ružnog vremena), unosimo i opasne bakterije.

Dr, Charles Gerba, mikrobiolog iz Arizone dokazao je da na obući s vanjske strane živi oko 421 000 vrsta bakterija, a s unutarnje njih 2 887.
Osim velikog broja bakterija, proučavane su i vrste, od kojih su pronađene Escherichia coli, Klebsiella pneumonia i Serratia ficaria, a svaka od njih može uzrokovati opasne infekcije.

Mikrobi žive posvuda oko nas, a po što se više mjesta krećemo, više smo u doticaju s njima. Međutim, opasnost po naše zdravlje ipak nije toliko velika, osim ako imamo tu nesreću da ugazimo u životinjske fekalije - koje su pune najopasnijih bakterija - nakon čega bismo obavezno trebali dobro očistiti obuću.

Par cipela koji nosimo tijekom dva tjedna sadrži 440 000 bakterijskih vrsta, a redovitim čišćenje sredstvima za pranje skidamo bakterije fekalnog porijekla i umanjujemo ukupan broj bakterijskih vrsta na obući za čak i do 90%. Nakon ulaska u kuću, ako se odmah ne primimo čišćenja obuće, svakako bismo je trebali pospremiti i obuti obuću dovoljno čistu za hodanje po kući.

Jer zamislite što se događa ako nakon ulaska u kuću ne skidamo obuću, a istodobno uokolo hoda netko drugi, možda čak bosih nogu.

Piše: Andrea Holi
17.04.2018. 15:01:00
http://m.metro-portal.hr/je-li-pametno-ne-izuvati-obucu-nakon-povratka-u-kucu/111567/