objavljeno 04.10.2020. 14:01:00
EKO

Javorima treba ozbiljna zaštita

Svakoj petoj vrsti javora prijeti izumiranje u prirodi, prema prvoj procjeni rizika za drvo koje je ukras mnogih vrtova i u prirodi oduševljava jesenskim intenzivnim bojama lišća

Sirup je odličan, no možda će ga nestati
Sirup je odličan, no možda će ga nestati (Arhiva)

Javor je najljepši ujesen kad njegovo lišće dobije krasne boje, no u prirodnim staništima suočeni su s nizom prijetnji među kojima su neodrživa sječa, klimatske promjene, krčenje šuma i šumski požari.

Botaničari pozivaju na hitnu akciju kako bi se zaštitila rijetka drva javora i kažu kako se sjeme mora čuvati kao osiguranje protiv njihova izumiranja.

Procjena svih 158 vrsta javora dio je napora da se sustavno zabilježi stanje svih vrsta do kraja 2020. i provodi ga skupina Botanic Gardens Conservation International.

Voditelj skupine Dan Crowley kazao je za BBC: "Javori su jedno od najprepoznatljivijih drveća posebno na jesen kada imaju predivne žute, narančaste, crvene i ljubičaste boje listova".

On ističe da je, iako su uobičajeni u našim javnim prostorima u kojima ih se cijeni, nekoliko vrsta vrlo ugroženo u prirodi.

Znanstvenici kažu da je potrebna akcija kako bi se osiguralo da se provede zaštita u šumama javora, a sjeme rijetkih vrsta trebalo bi se prikupiti i sačuvati u botaničkim vrtovima, jer ono što vidimo u vrtovima i parkovima tek je mali dio vrsta koje postoje u prirodi.

U ovom trenutku 14 vrsta javora, među kojima i četiri koje su pred izumiranjem, ne postoji u arboretumima i botaničkim vrtovima.

Dan Crowley kaže da smo odgovorni zbog prijetnji s kojima su neke vrste suočene a među kojima su i urbani razvoj, poljoprivreda, sječa trupaca i s obzirom na to da imamo mogućnosti da očuvamo te vrste u prirodi trebamo to i učiniti.

Najviše vrsta javora ima Kina, čak 92. Ugroženih vrsta javora ima i u drugim dijelovima Azije te u Amerikama.

04.10.2020. 14:01:00
http://m.metro-portal.hr/javorima-treba-ozbiljna-zastita/127842/