objavljeno 08.12.2010. 12:37:00
NEUSPJEH

Japanska sonda promašila Veneru

Sonda "Akatsuki" će novu priliku dobiti tek za šest godina kada će se Venera ponovno približiti

Venera
Venera (Wikipedia)

Japanska svemirska agencija JAXA sa žaljenjem je priopćila da sonda "Akatsuki" nije uspjela ući u orbitu Venere. Pretpostavlja se da je jednostavno proletjela pored planeta do kojeg je putovala od 20. svibnja 2010.

JAXA i dalje ima kontrolu nad sondom te je novi pokušaj približavanja najavljen za šest godina kada će Venera ponovno doći u povoljan položaj. Do neuspjeha su doveli tehnički problemi.

Sonda je trebala istražiti vulkanske aktivnosti na Veneri. Infracrvenim kamerama i drugim sofisticiranim instrumentima trebala je dati nove podatke o gustoći oblaka i klimi. U projekt je uloženo 227 milijardi eura s nadom da će Japanci po prvi puta uspješno poslati sondu u orbitu drugog nebeskog tijela (1998. su već pomašili Mars).

Japanska svemirska agencija je dugi niz godina uspješno pratila NASA-u i Roskosmos. Međutim, u novije vrijeme ju je zasjenila Kina čiji su astronauti od 2003. dva puta bili u svemiru što je prije toga uspjelo samo SAD-u i Rusiji.

Japanci se nadaju da će na važnosti dobiti nakon što analiziraju podatke i uzorke tla koje je na Zemlju vratila sonda "Hayabusa" koja je u sklopu sedmogodišnje misije sletjela na asteroid. 

08.12.2010. 12:37:00
http://m.metro-portal.hr/japanska-sonda-promasila-veneru/52374/