objavljeno 06.12.2012. 07:52:00
SLOVENIJA

Janša tvrdi da prosvjedi imaju političku pozadinu

Janša je dodao da nije slučajno što su novi veliki prosvjedi u više gradova najavljeni za 21. prosinca, kada štrajk planira i sindikat zaposlenih u odgoju i obrazovanju

Janša misli da su prosvjedi usmjereni protiv njega
Janša misli da su prosvjedi usmjereni protiv njega (Arhiva)

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u srijedu da su novi prosvjedi koji se najavljuju u slovenskim gradovima usmjereni na destabilizaciju njegove vlade, te da nisu bez političke pozadine.

"Pokušava se stvoriti atmosfera u kojoj bi se destabiliziralo koaliciju i vladu, te tako postiglo ono što se nije moglo postići izborima", rekao je Janša u razgovoru za katolički radio Ognjišče.

Janša je dodao da nije slučajno što su novi veliki prosvjedi u više gradova najavljeni za 21. prosinca, kada štrajk planira i sindikat zaposlenih u odgoju i obrazovanju (SVIZ), nezadovoljan proračunom za iduću godinu koji reže sredstva za odgojne i obrazovne ustanove, te smanjuje masa plaća za cijeli javni sektor.

"Očito je da se datumi prosvjeda koordiniraju, da to ima svoju pozadinu", rekao je Janša, dodavši da se prosvjedima pred predsjedničke izbore željelo pomoći odlazećem predsjedniku Danilu Tuerku, ali da je uvjerljiva pobjeda Boruta Pahora koji se zauzima za politički dijalog dokazala da su birači protiv eskalacije nasilja na ulicama.

Nije slučajno što se novi prosvjedi najavljuju pred samu Pahorovu inauguraciju u parlamentu, kad će potpisati svečanu prisegu, te pred državni "praznik samostalnosti i jedinstva" kojim se obilježava datum referenduma kojim su se Slovenci 23. prosinca 1990. odlučili za proglašenje nezavisnosti, rekao je Janša.

06.12.2012. 07:52:00
http://m.metro-portal.hr/jansa-tvrdi-da-prosvjedi-imaju-politicku-pozadinu/75274/