objavljeno 24.04.2017. 09:01:00
ZNATE LI?

Jaja su odličan doručak - ali za koga?

Neka su djeca luda za jajima bez obzira na to na koji su način ona pripremljena: kuhana, pržena, kajgana, poširana...., no roditelji se često pitaju koliko ih je u zdravoj dječjoj prehrani previše

Trebaju li djeca jesti jaja za doručak?
Trebaju li djeca jesti jaja za doručak? (Shutterstock)

Jaja su idealan doručak, to će vam reći svi nutricionisti, jer će vas uspješno zasititi i dati vam dovoljno energije da izdržite sve jutarnje napore, no to se ipak odnosi samo na - odrasle.

Što se tiče djece, preporučuje se da djeca u dobi između jedne i tri godine života tjedno konzumiraju jedno do dva jajeta, a nešto starijima u dobi između četiri i šest godina tjedno se preporučuju dva jajeta. Tek toliko da znate, navedena količina se odnosi i na jaja u obrađenoj hrani, poput tijesta i kolača.

Naravno da su manja odstupanja dozvoljena, no sve dok se ne pretjera u odnosu na preporuenu tjednu količinu. dopuštena, dok god se ne pretjera u odnosu na sedmično preporučenu količinu.

Ne treba zaboraviti da je jaje idealna namirnica za sve one koji ga dobro podnose jer ima proteine sa svim esencijalnim aminokiselinama, vitamine i minerale.

Kad je riječ o sasvim maloj djeci, odnosno dojenčati, postavlja se pitanje kada u njihovu prehranu uključiti jaje s obzirom na nerazvijen enzimatski sistem njihove probave.

Stajališta i mišljenja stručnjaka prilično se razlikuju, no većina ih se slaže da se jaje u prehranu male djece može početi uvoditi već od šestog mjeseca života, odnosno istovremeno kad se prelazi na kašice na bazi mesa i ostalu alternativnu prehranu, a pritom treba podsjetiti da je majčino mlijeko primarna hrana.

Mnogi pedijatri preporučuju da se od šestog mjeseca do djetetove godine dana žumanjak pomiješa s drugom hranom u kašicu i to kuhano, naravno, zbog opasnosti od salmonele.

Treba istaknuti da svako jaje sadrži nekoliko ključnih gradivnih elemenata za stanične membrane, moždano i živčano tkivo, a to su kolin, folna kiselina i vitamin B12.

Što se tiče kolesterola, istraživanja iz 2010. godine pokazala su da ga u jajima ima manje nego što se ranije vjerovalo te da u njima ima 30 posto više D vitamina nego što su znanstvenici ranije mislili.

Općenito, odrasli zdravi ljudi mogu konzumirati jedno jaje dnevno, a kod male djece ne treba pretjerivati, no ne treba se ni plašiti kolesterola iz jaja, već oksidiranog kolesterola u tijelu koji ima tendenciju stvaranja naslaga u krvnim žilama.

24.04.2017. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/jaja-su-odlican-dorucak-ali-za-koga/104515/