objavljeno 21.12.2009. 18:25:27
SAŠIVENA TIJELA

Izraelski vojni forenzičari krali organe mrtvih Palestinaca

Do prije deset godina uzimani su dijelovi tijela poput kože, rožnice, kostiju, srčane klijetke, a tijela su vraćana obiteljima sašivena od trbuha do grla

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Prema pisanju agencije Associated Press, Izraelska je vojska do unazad deset godina uzimala organe iz mrtvih Izraelaca, Palestinaca i stranaca i to bez znanja njihovih obitelji.

Javnost je uzburkalo priznanje doktora Jehude Hissa, bivšeg načelnika vojnog forenzičkog instituta Abu Kabir, o toj praksi koju je prenio Channel 2. Vojska je odmah nakon toga reagirala priopćenjem u kojem se navodi da su takve aktivnosti prestale prije deset godina i da se više ne događaju. Navodno su uzimani dijelovi tijela poput kože, rožnice, kostiju, srčane klijetke i sl.

Inače, intervjuu s Hissom snimila je još 2000. godine američka antropologinja i ekspert za pitanja ilegalne prodaje organa Nancy Scheper-Huges. Ona je odlučila objaviti te snimke zbog jednog članka u švedskom tabloidu Aftonbladetu, u kojem je novinar Donald Boström optužio izraelske vojnike da su ubijali Palestince zbog organa. Navodno su Palestinci dobivali mrtva tijela svojih sinova, očeva i djece bez organa, sašivena od trbuha do grla. Izrael je, naravno, takve optužbe pobio.

Hiss, koji je smijenjen još 2004., ali ne i optužen, naglasio je u intervjuu da institut nije prodavao organe na crnom tržištu. Osobe kojima su uzimani organi bile su ili žrtve nesreća ili sukoba između Palestine i Izraela. No, neke su umrle i od raznih bolesti.

21.12.2009. 18:25:27
http://m.metro-portal.hr/izraelski-vojni-forenzicari-krali-organe-mrtvih-palestinaca/29107/