objavljeno 24.09.2021. 14:21:00
IZLOŽBE

Izložba u MSU iz programa ISO

Stani je stručnu keramičku naobrazbu stekla u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, u klasi prof. Slavka Barlovića i prof. Romana Šimage

Sanja Stani
Sanja Stani (Arhiva)

SANJA STANI, keramičarka kiparskog usmjerenja, koja se umjetničkim oblikovanjem keramike bavi više od 35 godina predstavit će se javnosti novom izložbom Enigme u Muzeju suvremene umjetnosti. Radi se o izložbi predstavljanja novog ciklusa autorice, ali objedinjenog s autoričinim starijim radovima za uvid u kontinuirani rad autorice na ogledu u stvaralaštvu u suvremenoj keramici, neprestanom istraživanju medija i težnji uvijek novim horizontima.

Stani je stručnu keramičku naobrazbu stekla u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, u klasi prof. Slavka Barlovića i prof. Romana Šimage, a u keramici se niz godina usavršavala uz akademsku kiparicu i keramičarku Anu Hutinec. Od 1993. godine izlagala je na brojnim (preko devedeset) skupnim žiriranim izložbama u zemlji i inozemstvu, a od 1995.do danas realizirala je sedam samostalnih izložaba. Ovom izložbom oblježava visoku 35 godišnjicu rada. Otvorenje izložbe je 21. 9. u 18 sati u Otvorenoj galeriji u Muzeju suvremene umjetnosti. ISO - izložbeni salon Izidor Kršnjavi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna trenutno je u obnovi nakon zagrebačkog potresa te zahvaljujući MSU-u s kojim razvija dugogodišnju suradnju, organizira i ovu izlagačku aktivnost na alternativnoj lokaciji. Jesenski program 2020. realiziran je u prostoru Zbrike Richter MSU-a, a sada već trećom izložbom u sezoni 2021. godine predstavlja se gostujući upravo u MSU-u na Aveniji Dubrovnik 17.

O radu Sanje Stani, kustosica izložbe, Višnja Slavica Gabout, kaže: "Njezine su skulpture najčešće zgusnuti, kompaktni volumeni decentnog kolorita (u suženoj gami smeđih tonova), napetih epidermi koje su bogato teksturirane - i otud vrlo ekspresivne. U cjelini, uvijek su to elementarne, stilizirane, zatvorene i blokovite forme, koje su se međutim u najnovijem ciklusu ipak počele rastvarati i raslojavati te tako dubinski pokretati, zadobivši jednu novu dimenziju. Zbog načina oblikovanja volumena, pristupa mediju i korištenih materijala, Sanjine skulpture djeluju monumentalno (unatoč nevelikih dimenzija) i robustno, ali i tvarno i taktilno, plijeneći svojom strukturom i bogatom površinskom teksturom. Ali iznad svega svojevrsnom enigmatičnošću, koja proizlazi iz autoričine popartističke interpretacije uporabnoga i neuporabnoga te iz toga proizašlog odnosa znaka i značenja."

Otvorenje izložbe održat će se uz pridržavanje svih epidemioloških mjera na snazi, a izložba ostaje otvorena do 10. 10. 2021. Izložbu podupiru Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija.

24.09.2021. 14:21:00
http://m.metro-portal.hr/izlozba-u-msu-iz-programa-iso/134315/