objavljeno 05.03.2015. 13:23:00
PRIPAZITE

Izležavanje deblja i smanjuje mozak

Ako ste ušli u srednje godine i niste baš nešto aktivni, nego su vam najbolji prijatelji kauč i daljinski, perspektiva vam nije blistava

Em škemba, em mali mozak
Em škemba, em mali mozak (Arhiva)

Izležavanje nije dobro za zdravlje, pokazalo je istraživanje provedno na Sveučilištu Boston, a to se naročito odnosi na ljude koji su u 40-im godinama i nisu baš u nekoj formi. Naime, takvi su imali manje sivih stanica u mozgu do 60-ih, a dobar dio njih imao je i slabije rezultate na testovima mentalnih sposobnosti.

>> Kava pozitivno djeluje samo na lijenčine >>

Zaključak je jednostavna - održavanje forme u srednjoj dobi uvelike pomaže u održavanju mozga mlađim i aktivnijim. Kako velik broj ljudi ne počinje brinuti o zdravlju mozga sve do kasnije životne dobi, za lijenčine je tada već prilično kasno.

>> Kako se pokrenuti kad vam se ništa ne da >>

U istraživanju je praćena forma tijela i mozga kod 1200 odraslih osoba tijekom 20 godina. Na početku istraživanja imalu su 41 godinu i testirani su na traci za trčanje kako bi se dobili početni parametri fizičkog stanja. 

Kad su ispitanici navršili 60 godina života, sniman im je mozak i rješavali su testove mentalnih sposobnosti. Pokazalo se da su oni koji su s 41 godinom imali znatno povišene otkucaje srca, preciznije, nisu tada bili u formi, imali manje sivih stanica u mozgu.

>> Vježbe za lijenčine >>

Stoga, zaboravite kauč i daljinski i pokrenite se prije nego što bude prekasno.

05.03.2015. 13:23:00
http://m.metro-portal.hr/izlezavanje-deblja-i-smanjuje-mozak/90411/