objavljeno 11.11.2008. 10:10:18

Izgubljen kontakt s letjelicom na Marsu

Phoenix Mars Landerom pronašao je vodu, a izgubio se svaki kontakt s njim

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Američka svemirska agencija NASA u ponedjeljak je objavila da je njezina letjelica Phoenix Mars Lander, prva koja se spustila u područje Marsova Sjevernog pola i potvrdila postojanje vode na drugom planetu, nakon pet mjeseci prestala slati signale.

Kao što se predviđalo, sezonsko opadanje sunčeve svjetlosti na arktičkoj lokaciji spuštanja NASA-ine robotizirane letjelice, ne osigurava dovoljno energije da bi sunčevi paneli napunili akumulatore Phoenixa.

Inženjeri misije posljednji su puta signal misije primili 2. studenoga. Phoenix je, osim s kraćim danom, suočen i s pješčanim olujama, više oblaka i nižim temperaturama otkako na sjevernoj polutci Marsa ljeto prelazi u jesen, navodi NASA u priopćenju.

Misija Phoenix Mars Lander prekoračila je svoj planirani operativni vijek od tri mjeseca za prikupljanje i slanje znanstvenih podataka s Marsa.

Voditelj istraživanja na projektu Phoenix, Peter Smith sa Sveučilišta Arizona u Tucsonu, izrazio je uvjerenje da će sonda i idućih godina slati podatke s Marsa.

Lansiran 4. kolovoza 2007., Phoenix je sletio na Mars 25. svibnja 2008., sjevernije nego i jedna letjelica prije njega. Kopajući i analizirajući uzorke tla, Phoenix je potvrdio postojanje zaleđene vode na Marsu, koje je prvo utvrdio NASA-in orbiter Odyssey 2002. godine.

Phoenixove kamere također su poslale više od 25.000 fotografija, od onih velikog formata do snimki atomskog mikroskopa.

"Phoenix nije samo uspio sletjeti, što je golem uspjeh, nego je i obavljao znanstvena istraživanja 149 od 152 dana, kao rezultat predanog rada i talentirane ekipe," izjavio je glavni menadžer projekta Phoenix, Barry Goldstein, iz NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija. (hina/metro-portal)

11.11.2008. 10:10:18
http://m.metro-portal.hr/izgubljen-kontakt-s-letjelicom-na-marsu/12998/