objavljeno 22.02.2014. 16:13:00
UBRZO

Izbori za Europski parlament – biranje europske budućnosti

Hrvatski građani također će birati 11 zastupnika koji će nas predstavljati u Europskom parlamentu, prvi put u punom trajanju mandata

Uskoro počinje utrka za mjestima u EU parlamentu
Uskoro počinje utrka za mjestima u EU parlamentu (Arhiva)

Više od 400 milijuna glasača Europske unije birat će 22. do 25. svibnja ove godine ne samo 751 osobu koja će ih predstavljati u Europskom parlamentu, nego i osobu koja će upravljati izvršnim tijelom Europske unije - Europskom komisijom.

Hrvatski građani također će birati 11 zastupnika koji će nas predstavljati u Europskom parlamentu, prvi put u punom trajanju mandata.

Gotovo sve europske političke stranke već su predstavile svoje kandidate koje predlažu za predsjednika Komisije i prije samog izbora, a još nedostaje samo nominacija kandidata Europske pučke stranke koja se očekuje početkom ožujka.

Tako će građanima Europe ovi izbori postati posve prepoznatljivi i najnormalniji za razumijevanje jer su gotovo kao i izbori na nacionalnoj razini, a svojim glasom moći će direktno utjecati na izbor sljedećeg predsjednika Komisije.

Izabrana politička većina oblikovat će europsko zakonodavstvo u sljedećih pet godina i to u svim oblastima, od jedinstvenog tržišta do građanskih sloboda. To znači da je potrebno potaknuti građanstvo da izađe na izbore u maksimalnom broju jer će njihovi glasovi biti utjecajniji nego ikad, a posljedice odluka donesenih u Parlamentu, osjetit će svi u svojim svakodnevnim životima.

Europski parlament trenutno broji 766 zastupnika od kojih je 736 izabrano u lipnju 2009.g., a ostalih 18 pridružilo se 2011.g.. Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju, u srpnju 2013.g., u Europski parlament došlo je i 12 Hrvata.

Prema Lisabonskom ugovoru, od srpnja 2014.g., bit će najviše 751 zastupnik. To znači da će se ukinuti neka mjesta kako bi se spriječilo da broj zastupnika neograničeno raste svaki put kad nova članica pristupi Europskoj uniji.

Najgore će proći Njemačka, najveća europska zemlja, koja će 2014.g. izgubiti tri mjesta (trenutno ima 99 zastupnika).

Još 12 zemalja izgubit će po jedno mjesto, a među njima je i Hrvatska. Ostale zemlje su: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Grčka, Mađarska, Irska, Latvija, Litva, Portugal i Rumunjska.

U Lisabonskom ugovoru također je određen minimum od 6 zastupnika po zemlji, a maksimum od 96.

Zastupnici dolaze iz različitih skupina kojih u Europskom parlamentu ima sedam. Sastaju se jedanput mjesečno tijekom plenarne sjednice u Strasbourgu. Od 766 zastupnika, 269 je žena.

1,6 milijardi eura određeno je za proračun.

Od 2009. - 2014. godine, Europski parlament je usvojio više od 400 zakona.Direktni troškovi kampanje nadolazećih europskih izbora, na razini EU, kreću se oko 16 milijuna eura, a ministarstva vanjskih poslova još nisu odredila točan iznos koji će se potrošiti na promoviranje.  

Piše: Željka Božić-Žgela
22.02.2014. 16:13:00
http://m.metro-portal.hr/izbori-za-europski-parlament-biranje-europske-buducnosti/83438/