objavljeno 20.11.2012. 10:01:00
KRIV JE!

Ivo Sanader je KRIV!! Odrezano mu 10 godina zatvora!

Ivan Turudić počeo je čitanje presude Ivi Sanaderu sa Kriv je!, izrečena mu je kazna od 10 godina zatvora i mora vratiti 3.6 milijuna kuna u roku od 15 dana

Sanader se pojavio na izricanju presude
Sanader se pojavio na izricanju presude (Screenshot HTV)

Ivo Sanader kriv je za uzimanje provizije u aferi Hypo i za uzimanje mita u aferi INA MOL, presuda je koju je pročitao sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, izrekavši mu kaznu od 3 godine i 6 mjeseci a za drugu 7 godina i 6 mjeseci, a jedinstvena kazna je izrečena u trajanju od 10 godina.

Sanader mora vratiti 3.6 milijuna kuna u državni proračun u roku od 15 dana, a DIOKI mora vratiti pet milijuna eura u istom roku.

U obrazloženju presude Turudić je rekao da je Sanader uzeo proviziju o Hypo banke, bez obzira na tešku situaciju u Hrvatskoj u to vrijeme, a u aferi MOL je iskoristio svoju moć kao predsjednik Vlade i HDZ-a i u dogovoru sa Zsoltom Hernadijem uzeo mito od 10 milijuna eura, utjecavši na ostale članove Vlade da predaju upravljačka prava u INI MOL-u bez obzira na njihov manjinski udjel.

Turudić je detaljnije obrazlažući presudu Sanaderu rekao da je ratni profiter.

Podsjećamo, Ivo Sanader je u aferi Hypo optužen za uzimanje provizije od 3.6 milijuna kuna za ishođenje kredita za hrvatska veleposlanstva, dok je u aferi INA MOL optužen za uzimanje 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava MOL-u.

Za mito je maksimalna kazna osam godina zatvora, a svaka presuda iznad pet godina zatvora znači da pravomoćnost optuženik mora dočekati u pritvoru.

20.11.2012. 10:01:00
http://m.metro-portal.hr/ivo-sanader-je-kriv/74977/