objavljeno 06.02.2008. 22:48:23

Italija na izbore u travnju, Prodi uz Veltronija

650 dana
650 dana (AFP)

Predsjednik Italije Giorgio Napolitano raspustio je jučer talijanski parlament, koji je u tom sastavu radio samo 23 mjeseca ostvarivši jedan od najkraćih mandata u povijesti te zemlje poslije drugog svjetskog rata.

Dokument šefa države o raspuštanju parlamenta supotpisao je jučer premijer Romano Prodi, čija je vlada zatim raspisala prijevremene izbore za 13. i 14. travnja. Sadašnji, inače 15. po redu parlament, trajao je točno 650 dana.

- Toliko prijevremeni izbori su anomalija, ali sam bio primoran to učiniti. Žao mi je što nije sačinjen novi izborni zakon - izjavio je Napolitano.
Prodi će vladu voditi do izbora, ali samo za redovne poslove, a izjavio  je kako odustaje od daljnjeg izravnog uključivanja u utrku kao premijerski kandidat.

- Bavit ću se politikom unutar Demokratske stranke i poduprijeti Waltera Veltronija u njegovoj premijerskoj kandidaturi - rekao je Prodi. S druge strane, čelnik desnog centra Silvio Berlusconi već je najavio pobjedu na izborima i velike reforme za izvlačenje zemlje iz krize. Nije isključio dogovore s Demokratskom strankom oko usvajanja ključnih zakona. 

Piše: HINA
06.02.2008. 22:48:23
http://m.metro-portal.hr/italija-na-izbore-u-travnju-prodi-uz-veltronija/2490/