objavljeno 18.01.2008. 13:57:27
FARMACEUTSKA INDUSTRIJA

Istraga zbog monopola

Europska komisija je pretražila urede najvećih farmaceutskih kompanija

Fotografija vijesti

U sklopu istrage zbog kršenja pravila tržišne utakmice, istražitelji Europske komisije izvršili su jučer pretragu ureda najvećih farmaceutskih kompanija u Uniji.

Iz njihovih prostorija zaplijenjeni su povjerljivi dokumenti o pravima na intelektualno vlasništvo, parnicama i sudskim nagodbama vezanim uz patente. U nizu iznenadnih racija, istražitelji su posjetili urede  GlaxoSmithKlinea, AstraZeneca, Wyetha, te kompanija Teva Pharmaceutical Industries, Sanofi-Aventis i Pfizer.

StatistikaDevedesetih godina u Europi se pojavljivalo 40 novih lijekova godišnje, a danas desetak manje.Istraga je pokrenuta da bi se utvrdilo sprječavaju li velike farmaceutske kompanije u Europi pristup građana jeftinim generičkim lijekovima, javlja International Herald Tribune.

Broj novih lijekova koji se godišnje pojavljuju na europskom tržištu pao je sa 40 u devedesetim godinama na 28 u novom tisućljeću. Europska povjerenica za tržišno natjecanje Neelie Kroes zbog toga je odlučila pokrenuti istragu protiv cijelog sektora industrije. 

Piše: MEX
18.01.2008. 13:57:27
http://m.metro-portal.hr/istraga-zbog-monopola/1051/