objavljeno 20.03.2010. 09:43:22
NEMOJTE SE ZAPUSTITI

Istina je...brak će vas udebljati

Često se kaže kako brak pruža određeni spokoj, no znanstvenici su otkrili da se to zadovoljstvo zapravo pretvara u višak kilograma oko vašeg struka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Naime, oženjeni muškarci imaju tri puta veće šanse da se udebljaju, dok su šanse kod udanih žena "samo" dvostruke, navodi se u izvješću. Otkriveno je kako je pretilost najveći zdravstveni problem kod parova u braku, nakon provedene ankete među 17,341 osobom u dobi od 20 do 70 godina starosti. "Idući put kada budete razmišljali o svadbenom poklonu za vašeg prijatelja koji se ženi, tečaj mršavljenja nije loša ideja", dodaje u šali Dimitris Kiortsis, predsjednik Grčke udruge za pretilost koja je provela istraživanje.

Istraživači objašnjavaju kako do debljanja dolazi jer bračni parovi vrijeme skupa najčešće provode sjedeći na kauču pred televizorom. Dodaju kako manje vježbaju nego prije, a ni seksualni život nije više toliko intenzivan, pa ni na taj način ne troše kalorije.

Za razliku od njih, solo muškarci i žene provode dosta vremena vježbaući kako bi ostali u formi, zadržali dobar izgled i na taj način privukli potencijalnog partnera. "No jednom kad uplove u bračne vode i oni se zapuste, jer potreba za privlačenjem partnera nije više toliko izražena", objašnjava stručnjak za pretilost, profesor Kiortsis.

Ipak, brak ima i pozitivnih strana jer smanjuje stres i napetost. Prošlogodišnje izvješće otkrilo je kako 22 posto udanih žena dobije višak kilograma nakon samo godinu dana braka, a većina ih je navela kako i manje brinu o svojem izgledu.

20.03.2010. 09:43:22
http://m.metro-portal.hr/istina-je-brak-ce-vas-udebljati/35906/