objavljeno 01.02.2013. 17:34:00
TO TE JA PITAM!

Island izbacio agente FBI-ja koji su istraživali WikiLeaks

Nakon što je ministar unutarnjih poslova protjerao agente FBI-ja poslao je protestnu notu SAD

Na Island se treba ugledati
Na Island se treba ugledati (Faceboook)

Priča je stara godinu i pol dana, no tek je prekjučer izašla na vidjelo i oduševila poklonike WikiLeaksa i slobode govora u cijelom svijetu. Naime, u kolovozu 2011. godine privatni avion sletio je u Reykjavik, a u njemu su bili agenti FBI-ja koji su došli istraživati rad WikiLeaksa na Islandu.

No, zaboravili su na jednu sitnicu - obavijestiti islandsku vladu da bi oni došli i malo njuškali, kao što su recimo uspješno dobili podatke o profilu parlamentarke Birgitte Jonsdottir na Twitteru i saznali dosta o njenoj komunikaciji s ekipom iz WikiLeaksa.

Na njihovu nesreću, islandski ministar unutarnjih poslova Ögmundur Jónasson saznao je da se nalaze na Islandu, priveo ih i istjerao iz zemlje, nakon čega je islandska vlada poslala oštru prosvjednu notu SAD.

Godinu dana kasnije, islandski je sud natjerao kartičare iz Valitora da omoguće doniranje WikiLeaksu putem njihovog sustava, i na taj način razbio blokadu koju je uspjela podići vlada SAD.

Sve u svemu, Island je predivna zemlja prepuna pametnih ljudi, koji ne dozvoljavaju plaćanje grešaka političara novcem poreznih obveznika, nego te političare zatvaraju, a istu stvar rade i bankarima ...

Uz nove medijske zakone koji, za razliku od ostatka zapadnog svijeta, postaju sve liberalniji i štite slobodu govora i privatnost, Island postaje sve značajnija zemlja koja bi trebala postati uzor svima.

01.02.2013. 17:34:00
http://m.metro-portal.hr/island-izbacio-agente-fbi-ja-koji-su-istrazivali-wikileaks/76271/