objavljeno 12.09.2014. 08:01:00
WTF?!

Islamska država: najbogatija teroristička skupina svijeta

Teroristička grupa ISIL nije ovladala samo teritorijama Iraka i Sirije - ona ima i veliki priliv novca od prodaje nafte

ISIL vrti stotine milijuna dolara
ISIL vrti stotine milijuna dolara (Arhiva)

Koliko novca teroristička organizacija Islamska država dobiva prodajom nafte može se samo nagađati. Najvažniji financijski izvor ISIL-a se do početka kolovoza sastojao od šest (od ukupno deset) osvojenih naftnih polja na istoku Sirije i sedam naftnih polja i jedne rafinerije na sjeveru Iraka.

Pod normalnim okolnostima ISIL bi bila u stanju, kako glase procjene Brookings instituta sa sjedištem u glavnom gradu Katara - Dohi, da samo s iračkim izvorima nafte dostigne proizvodnju od 80.000 barela na dan. Radi usporedbe: jako bogati sultanat Brunei bilježi gotovo dvostruku stopu proizvodnje nafte. ISIL uz pomoć lokalnih posrednika, trgovaca i proizvođača je u stanju preraditi i prodati samo dio raspoložive nafte - i to po bitno manjim tržišnim cijenama od trenutno važećih 100 dolara po barelu nafte.

Brookings institut procjenjuje da ISIL na svakom barelu nafte koji se proda na crnom tržištu, zaradi između 25 i 60 dolara. "Njih podržavaju razni karteli, koji su zainteresirani za trgovinu na crno i nelegalne poslove", izjavio je za CNN Luaj Kateb sa istoimenog instituta u Dohi. "Ovdje je riječ o dobro organiziranoj mreži, koja se proteže preko tri zemlje", kaže Kateb.

Te tri zemlje su Sirija, Irak i Turska. S obzirom na to da se ovdje radi o trgovini gotovinom, nema preciznih informacija o kolikim se iznosima zapravo radi.

Uz naftu dolazi i „reket"

Za razliku od drugih terorističkih organizacija, ISIL raspolaže vlastitim teritorijem, koja zauzima trećinu Sirije i trećinu površine Iraka s nekoliko milijuna stanovnika koji tu žive i plaćaju reket i poreze. Samo u Mosulu , drugom po veličini gradu Iraka, koji su teroristi ISIL-a osvojili u lipnju, prikuplja se tzv. porez u visini od 8 milijuna dolara mjesečno. To je napisala libanonska novinarka Mona Alami u jednoj studiji za Zakladu Carnegie.

Otmicama i prodajom arheoloških predmeta i primjeraka od velike vrijednosti u blagajne ISIL-a dodatno se ulijevaju dvoznamenkasti milijunski iznosi. Godišnji prihodi ISIL-a bi tako, navodi Mona Alami u studiji Zaklade Carnegie, mogli iznositi od 1,4 do 1,5 milijardi dolara. Lavovski dio od ovog iznosa potječe od prodaje nafte.

Okupacija i košta

Ali ISIL, organizacija koja sije teror i strah, ima i ogromne izdatke. Pored izdržavanja 50.000 ratnika, velik trošak predstavlja i opsada područja koje su osvojili. U Raki na istoku Sirije, koja je neslužbeno proglašena glavnim gradom Islamske države, živjelo je prije rata preko milijun stanovnika. Tu su bile bolnice i škole i infrastruktura, koja je sada uglavnom uništena i većim dijelom izvan funkcije.

Samo za sirijske oblasti, koje je osvojio ISIL, Asadova vlada je u budžetu za 2014 planirala izdatke od 8 milijardi dolara, i to prije svega za plaće u javnom sektoru te subvencije za hranu i benzin. I na iračkoj strani je riječ o sličnim izdacima.

ISIL se financijski može slomiti samo ako joj se uzmu naftna polja. 28. kolovoza iračkim i kurdskim snagama je pošlo za rukom oslobađanje dva naftna polja na sjeveru zemlje. Procjenjuje se da je ISIL time izgubila 15.000 do 20.000 barela po danu. A to znači petinu ukupnih prihoda od prodaje nafte.

 

Piše: DW
12.09.2014. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/islamska-drzava-najbogatija-teroristicka-skupina-svijeta/87243/