objavljeno 27.05.2018. 08:01:00
REFERENDUM

Irska na povijesnoj prekretnici?

Irska je na referendumu, prema izlaznim anketama, odlučila ublažiti svoj strogi zakon o pobačaju. Za promjene su najviše mladi i žene. No, Irska je i dalje duboko podijeljena.

Uvjerljivo ZA na refendumu za legalizaciju pobačaja
Uvjerljivo ZA na refendumu za legalizaciju pobačaja (Twitter)

Prema izlaznim anketama irskog dnevnika „Irish Times", 68 posto glasača se na referendumu izjasnilo za promjenu 8. amandmana irskog ustava koji stoji iza jednog od najstrožih zakona o pobačaju na svijetu. I ankete irske TV-postaje RTE pokazuju slične rezultate.

Za promjene mladi i žene

Obje ankete pokazuju da su za promjene najviše bili najmlađi glasači, oni između 18 i 24 godine, i žene, čak 87 posto. I izlaznost je, prema prvim informacijama, bila neuobičajeno visoka. Irski premijer Leo Varadkar, čija vlada je i inicirala referendum, preko Twittera nije skrivao svoje oduševljenje. „Čini se da ćemo sutra pisati povijest", poručio je u petak navečer odmah nakon objavljivanja prvih neslužbenih rezultata. Ako se prognoze potvrde, njegovoj vladi je otvoren put za mijenjanje zakona u parlamentu. Novi zakon bi trebao dopuštati pobačaje unutar prvih dvanaest tjedana trudnoće.

Crkva suzdržana

Dosada su pobačaji bili zabranjeni čak i u slučaju silovanja što je rezultiralo time da je od osamdesetih godina pa do danas oko 170 tisuća Irkinja obavilo pobačaj u inozemstvu, mahom u Velikoj Britaniji, ali i u Nizozemskoj. Utjecajna katolička crkva u Irskoj je protiv legalizacije pobačaja, ali se tijekom referendumske kampanje, kako primjećuju analitičari, držala upadljivo diskretno. Ali je zato ostatak društva tjednima raspravljao do točke usijanja. Sada se s nestrpljenjem očekuje posjet pape Franje Irskoj gdje se u kolovozu održava Svjetski susret obitelji.

Piše: nk/dpa/DW
27.05.2018. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/irska-na-povijesnoj-prekretnici/112366/