objavljeno 30.10.2009. 19:24:41
atomske igre 2009.

Iran službeno još uvijek šuti

Neimenovani iranski dužnosnik potvrdio je da Iran nije poslao odgovor na nacrt ElBaradeijevog sporazuma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Iranska državna novinska agencija (IRNA) izvijestila je u petak da Iran još nije dao svoj službeni odgovor na nacrt sporazuma o nuklearnom gorivu i samo je izrazio svoje "pozitivno stajalište" i spremnost za održavanje razgovora o tom prijedlogu.

Iran je poslao poruku Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) o tom nacrtu sporazuma u četvrtak, ali ne i svoj odgovor pa europski dužnosnici smatraju da Teheran odugovlači.

U skladu s nacrtom sporazuma, koji je u početku mjeseca u Beču izradio ElBaradei nakon bečkih razgovora s predstavnicima Irana, SAD-a, Francuske i Rusije, Iranci bi trebali slati niskoobogaćen uran na daljnju obradu (obogaćenje) u inozemstvo te se nakon toga njime koristiti u svojem istraživačkom reaktoru.

Iranski dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je za IRNA-u da poruka koju je Iran poslao IAEA-i "nije sadržavala odgovor" na nacrt sporazuma. On je kazao da će Iran iznijeti svoje "stajalište" o tom planu u daljnjim razgovorima.

"Iran je samo pokazao svoje pozitivno stajalište o pregovorima i svoju spremnost da nastavi razgovore o osiguranju goriva za teheranski reaktor", rekao je dužnosnik. (hina/metro-portal)

30.10.2009. 19:24:41
http://m.metro-portal.hr/iran-sluzbeno-jos-uvijek-suti/25392/