objavljeno 11.05.2009. 14:14:15

Iran oslobađa Roxanu Saberi?

Odvjetnici osuđene novinarke tvrde kako je žalbeni postupak prošao dobro, a otac je uvjeren kako će uskoro biti puštena.

(Getty Images)

Reza Saberi, otac iransko-američke novinarke kojoj se sudi zbog sumnje u špijunažu, u ponedjeljak je ispred suda u Teheranu za CNN izjavio kako će njegova kćer uskoro biti puštena.

Roxana Saberi je u travnju osuđena na osam godina zatvora, no žalila se na presudu, a sjednica odbora za žalbene postupke održana je u nedjelju nakon čega su odvjetnici osuđene novinarke izjavili kako je došlo do pozitivnih promjena.

Iranske vlasti su nakon presude najavile brz i pravedan postupak žalbe, a sudeći prema tome da slučaj prate tri sudca čini se kako bi slučaj zaista mogao biti gotov u vrlo kratkom roku.

Saberi koja u Iranu živi i radi od 2003. godina, prvi je put uhićena u siječnju kada je optužena za kupovinu vina i novinarski rad bez odgovarajućih akreditacija što je kasnije od strane iranskog državnog tužiteljstva rastumačeno kao špijunska djelatnost koju je, prema izjavama vlasti priznala. Njen otac u to ne vjeruje te smatra kako je bila prisiljena priznati počinjenje djela koja joj se stavljaju na teret.

Optužena novinarka je nakon zatvaranja otpočela štrajk glađu zbog čega je u jednom trenutku bila i hospitalizirana, no prekinula ga je nakon razgovora s roditeljima.

Njezin slučaj izazvao je dodatne trzavice između Irana i SAD-a koji je zahtijevao bezuvjetno puštanje novinarke, no iranski dužnosnici su na to odgovorili kako se "neprijateljstvo SAD-a prema Iranu očituje na apsolutno svim razinama ... ali, kako i Europa priznaje, Amerika ima najgoru situaciju s ljudskim pravima u svijetu."

Saberi zastupa odvjetnička tvrtka Shirina Ebadija, iranskog aktivista za ljudska prava koji je u nekoliko slučajeva izrazio zabrinutost za tijek suđenja jer su njegovi odvjetnici u šest navrata bili spriječeni u susretu sa svojom klijenticom.

11.05.2009. 14:14:15
http://m.metro-portal.hr/iran-oslobadja-roxanu-saberi/17610/