objavljeno 07.09.2009. 15:14:06
ulažu u budućnost?

Iran i Venezuela surađuju zajedno na razvoju energetike

Iran i Venezuela, zemlje bogate naftom, će uložiti čak 760 milijuna eura u energetiku, objavilo je iransko ministarstvo nafte

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Iransko ministarstvo je tom izjavom komentiralo ugovor potpisan za posjeta venezuelskoga predsjednika Huga Chaveza Teheranu.

Državna tvrtka "Petroleos de Venezuela SA" (PDVSA) uložit će 760 milijuna dolara u razvoj 12. faze iranskih polja prirodnog plina Južnoga Parsa, piše ministarstvo na svojoj internetskoj stranici (SHANA).

Iran će pak uložiti 760 milijuna dolara u razvoj nalazišta nafte Dobokubija i u razvoj naftnog polja Ayacuchoa u Venezueli, piše SHANA.

Osim toga, Venezuela će u Iran svaki dan izvoziti 20.000 barela nafte vrijednih 800 milijuna dolara.

Peti u svijetu izvoznik nafte - Iran prisiljen je uvoziti gorivo jer njegove rafinerije svojim kapacitetom ne mogu podmiriti domaću potražnju.

Iran zato 40 posto svojih potreba za benzinom pokriva iz uvoza, a procjenjuje se da je to oko 120.000 barela na dan. Venezuelski izvoz u Iran trebao bi početi u listopadu, prenijela je državna televizija.

U sukobu sa Zapadom, koji ga optužuje za ilegalni razvoj nuklearnog oružja, Teheran bi mogao, ne postigne li se diplomatsko rješenje, dobiti nove sankcije Ujedinjenih naroda.

Ležišta prirodnog plina Južni Pars u vlasništvu su Irana i Katara, a iranski dio podijeljen je u 24 faze.

Izvor: Hina


07.09.2009. 15:14:06
http://m.metro-portal.hr/iran-i-venezuela-suradjuju-zajedno-za-razvoj-energetike/21554/