objavljeno 07.01.2019. 09:31:00
NOVOSTI

iPhone zauzima 47 % globalnog tržišta usprkos ekonomskim problemima

Segment premium pametnih telefona predstavljao je 22% globalnog udjela na tržištu pametnih telefona tijekom trećeg kvartala 2018. godine

iPhone je i dalje glavni
iPhone je i dalje glavni (Apple)

Statistički podaci tvrtke Counterpoint za Q3 2018 pokazuju da iPhone dominira s 47 % tržištem pametnih telefona iznad 600 američkih dolara. Slijede ga Samsung s 22 %, Huawei 12%, vivo i Oppo 5 % te Xiaomi s 3 %.

Segment premium pametnih telefona predstavljao je 22% globalnog udjela na tržištu pametnih telefona tijekom trećeg kvartala 2018. godine. Vrijedno je spomenuti da je u ovom tromjesečju Appleova prodaja činila 43% high-end pametnih telefona prodanih iznad 400 USD širom svijeta , s udjelom dobiti od 62%

Prema statističkim podacima, gotovo 40 OEM-a se globalno natječe u premium segmentu, a prvih pet igrača ima gotovo 89 % ukupnih isporuka. Na vrhu razvijenih tržišta kao što su SAD, Kina, Japan, Koreja i zemlje zapadne Europe, najbolje se prodaju Apple-a i Samsung modeli.  

S druge strane, posljednjih mjeseci Apple ima problema s prodajom svojih mobilnih uređaja. iPhone XS / XS Max / XR nisu postigli očekivane prodajne rezultate. Također u Kini im je ukupna prodaja u znatnom padu, ipak i dalje je bolja od Huawei flagship mobilnih telefona.

Nije nimalo zanemariva činjenica kako tužbe Qualcomm vs Apple, sve više idu u korist proizvođača čipova. Tako su Kina i Njemačka već izdale zabranu prodaje / uvoza iPhone 7/7 Plus i iPhone 8/8 Plus modela.

Uslijed ovih negativnih promjena, Cook se obratio pismom investitorima u kome je snizio prihode za prvo tromjesečje 2019. godine, s prethodne prognoze 93 milijarde dolara na 84 milijarde dolara. To se je odrazilo na pad cijena dionica i mnogi su mediji to protumačili kao kraj ere iPhonea.

Ipak treba imati na umu kako je Apple u svom poslovanju već imao loše kvartale i nisu bankrotirali, ali ostaje činjenica da se osim ekonomskih izazova, mora nositi s pitanjima koja se tiču razvoja novih proizvoda i usluga. Cijene uređaja su sve više, a inovacija je sve manje.

Na kraju bi spomenuli da na tržištu mobitela u rasponu cijena od 400 do 600 dolara vodi Samsung s tržišnim udjelom od 25%, a slijede ga Apple s 21% udjela i Huawei sa 17% udjela. OnePlus ostaje najbrže rastući brand u ovom segmentu. U Indiji, ostaje na tronu i među prvih je pet vrhunskih proizvođača pametnih telefona u Francuskoj (# 4), Njemačkoj (# 4), Italiji (# 4), Nizozemskoj (# 4), Švedskoj (# 4) i Velikoj Britaniji (# 4).

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal i na Instagramu >>

Piše: Sanja Ledinek
07.01.2019. 09:31:00
http://m.metro-portal.hr/iphone-zauzima-47-globalnog-trzista-usprkos-ekonomskim-problemima/116280/