objavljeno 29.04.2010. 15:22:00
EBOOK READER

iPad izaziva nesanicu, Kindle puno blaži za oči

Danas je stoljetna tradicija čitanja papirnatih knjiga i novina poprimila digitalnu dimenziju - a to ima svoje posljedice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Jarko svjetlo koje emitira iPad kod nekih ljudi može izazvati nesanicu, naročito ako u njega gledaju prije spavanja. Razlog tome je sasvim jednostavan - iPad ima drugačiju pozadinu na zaslonu od ostalih e-čitača kao što je Kindle koji pak imitira papir i čije je osvjetljenje malo blaže.

Laptopi i iPad imaju jače osvjetljenje ekrana, objašnjava Alon Avidan, neurolog i jedan od direktora Centra za poremećaje u spavanju Sveučilišta Kalifornija. Istraživači već neko vrijeme znaju da svjetlost često ometa lučenje melatonina, hormona koji priprema tijelo za san. To potvrđuje i Frisca Yan-Go iz istog Centra. Yan-Go kaže da je problem s iPadom u tome što ga čitatelji drže relativno blizu lica i očiju. U teoriji, svjetlost iPada zato prekida normalne procese vezane uz melatonin čak više nego što je to slučaj s kasnim gledanjem televizije. Obzirom da iPad ima ekran sa svim bojama - plava boja potiče budnost - i nudi mogućnost surfanja internetom i ostale računalne zanimacije - Yan-Go iznosi argumente protiv korištenja iPada za čitanje prije spavanja; već se zna kako djeluju televizija i računala. „Želite da vam okolina u kojoj spavate bude tiha i tamna", kaže ona.

Danas je stoljetna tradicija čitanja papirnatih knjiga i novina poprimila digitalnu dimenziju. Prodaja iPada i ostalih e-čitača raste velikom brzinom; prema izvješću Digitimes Researcha, prodaja će se ove godine utrostručiti i dosegnuti čak 11 milijuna primjeraka.

Zbog spomenutih problema s jakom svjetlošću zaslona, Kindle i Nook bi mogli profitirati nauštrb iPada jer oni koriste tehnologiju takozvanog e-papira kojemu je cilj stvoriti dojam da na čitačima čitate tiskani tekst. Tehnologija e-papira simulira tintu na papiru preko specijalno određene raspodjele nabijenih kapsula s česticama bijelog ili crnog pigmenta. Umjesto da emitira vlastitu svjetlost kao iPad, laptopi i monitori računala, e-papir reflektira ambijentalnu svjetlost, bilo u zatvorenoj sobi ili u parku na klupi,  baš kao što je slučaj s čitanjem prave knjige.Zbog toga ga je lako čitati i na izravnoj Sunčevoj svjetlosti, a to je velika prednost, naročito kad se uzme u obzir da je broj ljetnih čitatelja na plaži sve veći.

iPad s druge strane ima LCD ekran s 262,000 boja koji mora imati pozadinsko svjetlo jer kristali ne svijetle sami od sebe. Njegova jedina prednost je u tome što navečer ne morate paliti lampu kako biste čitali i tako ometali partnera dok spava. Ali svjetlost iPada udara izravno u oči čitatelja kao što je slučaj s računalima, a stručnjaci savjetuju da se to što više izbjegava kako ne bismo imali problema sa spavanjem.

I to plavo svijetlo koje dominira, kaže Avidan, jače djeluje nego crno-bijeli izgled Kindlea. Stanice u našim očima puno su osjetljivije na plavu svjetlost nego na druge boje; evolucijski rečeno, to je zato kako bismo se lakše razbudili ujutro kad vidimo plavu zoru i kako bi naše tijelo znalo da je vrijeme spavanja gotovo. LCD ekran iPada s raznim nijansama plave i ostalih boja samo može pogoršati stvar i držati vas budnima kad ne treba.

Ipak, Michael Marmor, profesor oftalmologije sa Sveučilišta Stanford, poprilično je skeptičan. Po njegovim riječima svjetlost iPada i ostalih sličnih uređaja nije dovoljno jaka da poremeti cirkadijski ritam. Osim toga, svjetlost dana je nekoliko tisuća puta jača od računala; upravo se zbog toga zrakoplovnim putnicima savjetuje da uzađu na otvoreno i prilagode se vremenskoj zoni.

„Mislim da se korisnici Kindlea ili iPadane bi tgrebali brinuti oko učinaka njihova osvjetljenja. Ono što će vas držati budnim je vijest dana... ili jako dobra knjiga", zaključuje Marmor.

29.04.2010. 15:22:00
http://m.metro-portal.hr/ipad-izaziva-nesanicu-kindle-puno-blazi-za-oci/38950/