objavljeno 05.03.2008. 21:59:53

Intrigantna povijest Grčke

Povjesničar Robin Lane Fox obuhvatio je tisućgodišnje promjene Grčke i Rima

Fotografija vijesti

‘Klasični svijet: epska povijest Grčke i Rima’ je uzbudljiva, stručna i zabavna pripovijest od Homerove ‘Ilijade’ do cara Hadrijana, iz pera jednog od najhvaljenijih oksfordskih klasičara, povjesničara Robina Lanea Foxa. Autor u ovoj izvrsnoj knjizi, koja je upravo ovih dana izašla u izdanju Naklade Ljevak (biblioteka Kultura i civilizacija), polazi od činjenice da su klasične civilizacije Grčke i Rima stoljećima vladale svijetom. I danas nas zanimaju, nadahnjuju i prosvjećuju svojom baštinom, poput filozofije, politike, kazališta, atletike, znanosti i svojim slavnim ličnostima, ali i užicima poput konjskih utrka. Stručno napisan i izvanredno dokumentiran povijesni prikaz obuhvaća gotovo tisućgodišnje promjene, od utemeljenja prve svjetske demokracije u Ateni do Rimske Republike i Rimskog Carstva iz doba Hadrijana.

Snimanje konjaničkih bitakaAutor knjige prihvatio je sudjelovanje u Stoneovom filmu o Aleksandru Velikom, ali pod uvjetom da bude sudionik u snimanju konjaničkih bitaka. Želja mu je bila prihvaćena. 

U dugoj povijesti toga svijeta, smatra Lane Fox, dva razdoblja i mjesta danas se smatraju posebno klasičnima: jedno je Atena u petom i četvrtom stoljeću prije Krista, a drugo je Rim od prvog stoljeća prije Krista do 14. godine naše ere, svijet Julija Cezara i zatim Augusta, prvog rimskog cara. Dotičući se slavnih ličnosti poput Homera, Sokrata, Perikla, Aleksandra Velikog, Julija Cezara, Kleopatre, Cicerona i prvih kršćanskih mučenika, istražujući slobode, pravdu i raskoši, knjiga ‘Klasični svijet’ iznimno umješno i studiozno opisuje turbulentnu povijest Grčke i Rima. Saznajemo priče i činjenice vezane uz njihove običaje, bogove, ratove, razvoj demokracije i diplomacije. Doznajemo ponešto i o odnosu prema ženama i djeci, slobodi i ljubavi, a sve je popraćeno mnoštvom fotografija kipova, zidnih slikarija, amfora ili reljefa.

Budući da je prije ove knjige napisao i djelo o Aleksandru Velikom, Robin Lane Fox je bio zamoljen od režisera Olivera Stonea da bude savjetnik za povijesna pitanja prilikom snimanja filma ‘Aleksandar Veliki’.   (METRO)

05.03.2008. 21:59:53
http://m.metro-portal.hr/intrigantna-povijest-grcke/3955/